‘Wenpiet’ rukt op bij intochten

Veel lokale sinterklazen komen tijdens de komende intocht nog samen met zwartgeschminkte zwarte pieten. Ook zijn er al veel plaatsen waar zowel zwarte pieten als andere pieten, zoals roetveegpieten, meekomen. Uit onderzoek van Editie NL blijkt dat bij 65 procent van de lokale intochten de pieten helemaal zwart zijn, maar bij 31 procent van de gemeenten er verschillende soorten pieten meekomen.

Bij 4 procent van de gemeenten blijft de zwarte piet thuis en wordt Sinterklaas vergezeld door alleen maar andere pieten. Editie NL ondervroeg alle 355 Nederlandse gemeenten; 185 gemeenten gaven antwoord.

Editie NL spreekt van "een opvallende trend. Veel gemeenten die voorheen louter zwarte pieten hadden, laten de kinderen dit jaar voorzichtig wennen aan andere pieten. Veruit de meeste pieten zijn dan nog steeds zwart, maar her en der zie je een roetveegpiet. De introductie van de 'wenpiet' dient als een soort overgangsperiode naar alleen maar roetveegpieten."

Onder meer in Den Bosch, Culemborg, Nijmegen, Hollandse Kroon en Tilburg lopen dit jaar voor het eerst roetveegpieten mee, meldt het programma.