Meer dan de helft van de Italianen vindt racisme acceptabel

In Italië, en misschien wel in de rest van Europa, wordt racisme steeds normaler. Uit een recente poll blijkt dat meer dan de helft van de Italianen racistische daden soms gerechtvaardigd vindt. De resultaten volgen op een reeks van racistische en antisemitische incidenten in het land.

Onderzoeksbureau SWG ondervroeg 1.500 mensen. Van hen zei 10 procent dat racistische handelingen altijd gerechtvaardigd zijn. Nog eens 45 procent gaf aan dat ze acceptabel zijn in sommige gevallen, afhankelijk van de situatie. De rest vond racisme in wat voor vorm dan ook altijd onacceptabel.

SWG voert dit onderzoek elk jaar uit. Voor het eerst in tien jaar is er een meerderheid die racisme niet direct veroordeelt. "Dit betekent dat de houding tegenover racisme is veranderd. Het wil niet per se zeggen dat mensen racistischer zijn geworden, wel dat ze het minder schandalig vinden," reageert Enzo Risso, directeur bij SWG. Hij denkt dat de veranderde houding deels komt door de sterke toename van online haatteksten.

"We kunnen alles zeggen over iedereen en raken daar aan gewend," aldus Risso. "Dit is een slecht teken vanuit sociaal oogpunt. Het gebeurt niet alleen in Italië. Wat we ook in andere landen zien is een soort aanpassing aan het ergste."

Bron(nen):   The Guardian