Blue Monday is inderdaad kletskoek

Vooral via sociale media hoor je vandaag weer voortdurend dat het blue monday is, de akeligste dag van het jaar. Dat zou wetenschappelijk vaststaan. Maar wees gerust: het is flauwekul. De BBC volgde het spoor terug en stuitte op een publicatie van een Amerikaanse psycholoog Dr Cliff Arnall, die beweerde dat hij een formule had gemaakt waarin hij alle data over narigheid had gestopt. Dus de ergste depressies per dag, het meeste aantal zelfmoorden, de meeste ziektemeldingen op het werk, etc. En als je de data invoerde in zijn formule, dan zou er uitkomen dat de derde maandag van januari het toppunt van ellende is. Maar volgens de BBC is het de vraag of die formule bestaat. En vaststaat dat die data niet bestaan. En dat voor zover die data wel bestaan ze niet op blue monday wijzen. Zelfmoorden vinden namelijk meer plaats in het veelbelovende voorjaar, dan in de sombere winter. Kortom, blue monday is een sprookje. Dus als je je vandaag beroerd voelt, ligt het aan jou, en niet aan de dag.

Bron(nen):   BBC      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Wat een wazig stukje. De BBC volgde het fenomeen terug tot de publicist, een psycholoog. Deze stelde zijn bewering op basis van een formule gedaan te hebben. Maar de BBC stelt vraagtekens bij de formule, dus is het kletskoek…. Want als de BBC er vraagtekens bij zet (zonder verdere onderbouwing, hier op wik tenminste), dan is het kletskoek….

  Zoiets?

  Ik geloof overigens best dat Blue Monday kletskoek is, maar de bovenstaande argumentatie is totale vaagheid.

  Ik dacht trouwens dat Blue Monday was gebaseerd op de 1e maandag na de feestdagen waarop het na-ijlende geluk van de feestdagen was wegge-ebt. Dan realiseer je je ineens weer dat het nog maanden gaat duren voor er weer wat leuks gebeurt.

  Gemiddeld uiteraard. Op zich wel een aardige gedachtegang.

Reacties niet toegestaan