David Attenborough: ‘De mensheid is een plaag voor de Aarde’

‘We moeten kiezen tussen beperking van de bevolkingsgroei of honger.’ De Britse tv-programmamaker en presentator Sir David Attenborough is nog nooit zo stellig geweest in zijn waarschuwingen over de bevolkingsgroei. ‘We leven nu met 7 miljard inwoners op deze planeet en als we niets doen worden dat er in 2050 9 miljard.’

In een interview met de Radio Times naar aanleiding van zijn nieuwste natuurhistorische tv-serie zegt Attenborough (86) dat we dringend een ‘gecoördineerd standpunt’ moeten bereiken over  hoe we met de hulpbronnen van de aarde moeten omgaan.

‘We zijn een plaag op aarde. En het wordt de komende 50 jaar alleen maar erger. Het is niet alleen de klimaatverandering; het betreft ook de ruimte, plekken om voedsel te verbouwen voor deze enorme horde. Of we beperken de bevolkingsgroei of de natuurlijke wereld doet dat voor ons, en de natuurlijke wereld doet het voor ons nu’, aldus Attenborough.

Attenborough, die voorzitter is van Population Matters, zegt dat we maar voedselhulp blijven geven voor de hongersnood in Ethiopië. ‘Maar er zijn daar te veel mensen.’ Hij vindt het ‘onmenselijk’ dat hij het zegt, maar ‘ze kunnen zich zelf niet onderhouden’. En het zal volgens hem steeds erger worden, totdat we een gezamenlijk en gecoördineerd standpunt hebben bereikt over hoe het met de planeet verder moet.

Bron(nen):   Radio Times  The Times    

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 • Bart_van_Oerle

  Ach welnee, het wordt juist allemaal steeds beter.
  Onze technologie is nog nooit zo goed geweest en wordt ook nog ‘ns met ongekende snelheid beter en uitgebreider. We gaan een toekomst vol overvloed tegemoet, luister/kijk de TED presentaties van Peter Diamandis en Matt Ridley maar eens.

 • kletsmajoor

  Dit soort “denkers” komt altijd weer met dezelfde soort oplossing: een groot centralistisch plan voor de hele wereld, waarna het probleem als vanzelf zou oplossen. Terugkijkend in de geschiedenis zien we dat de centralistische plannen die daadwerkelijk zijn doorgevoerd altijd tot nog veel ergere problemen leidden (zie: Sovjet Unie, Noord-Korea, China ttv Mao, Nazi Duitsland, banenplannen, industriepolitiek. loonpolitiek, immigratie, energiesubsidies, etc, etc.).De reden is dat centralisme alles inzet op één scenario. Omdat mensen niet in de toekomst kunnen kijken is de kans dus heel groot dat dat ene scenario niet gaat werken. Veel beter zou het mijnsinziens zijn om juist het tegenovergestelde te doen: heel veel ruimte geven aan veel mensen (individuen en groepen) die allemaal andere mogelijkheden nastreven. En dan goed opletten wanneer sommige van hen werkende oplossingen vinden. Dan kunnen we dan allemaal die oplossingen (niet één maar altijd meerdere) overnemen. Kortom een veel meer evolutionaire aanpak die veel beter bij de natuurlijke manier van doen van de mensheid past. Tenslotte doet het leven op aarde het al honderden miljoenen jaren zo.

  • Heldoppantoffels

   Volgens mij mist er juist een visie voor de mensheid op langere termijn. Geen rigide in cement gegoten visie, maar een die we nog wel kunnen bijsturen indien gewenst. Wat mij betreft is het tijd dat de mensheid de grote problemen aanpakt zoals energiebehoefte en herziening van het kapitalistische systeem dat ernstig aan het falen is. We zouden het mogelijk moeten maken om de ruimte te koloniseren, niet vanuit agressie maar om verder te kunnen groeien.
   Waarschijnlijk kunnen we een aantal van deze problemen alleen gezamenlijk oplossen…..

   Overigens is de mensheid geen plaag, de kleine elite en ‘bilderbergers’ zijn een plaag!

   • Betweter

    “Overigens is de mensheid geen plaag, de kleine elite en ‘bilderbergers’ zijn een plaag!”

    Jij vindt zeker dat het altijd aan een ander ligt? Word wakker! Jij bent zelf ook één van de 7 miljard die z’n footprint achterlaat.

    • marianne martens

     je hebt helemaal gelijk, juist die groepen Bilderberg, grote ondernemingen, koninklijke huizen, herenclubs (damrak ),wetenschappelijke besloten clubs, bankiersclubs, militairen- clubs, rotaryclubs etc zijn een ondoorzichtig gezwel van grootheidswanen bij elkaar en maken het de ” gewone” geld-dragende/ verdienende voor politieke domeinen, het leven zuur, geen schoonheid, geen muziek etc. geen genot, Neen, “slaaf, zult Gij zijn” in het aanzien van Apple.

    • Heldoppantoffels

     Volgens mij schrijf ik niet dat het altijd aan een ander ligt sufferd, lezen is net zo moeilijk als luisteren hè!? Niet zo slim van je.

     Het is verder aantoonbaar dat oliemaatschappijen technologie onder de pet houden, die het hele klimaatprobleem reduceren tot ver onder de huidige doelstellingen. Neem als voorbeeld een aflevering van Tegenlicht waarin men deze schaamteloze praktijken aantoont.

     Wakker worden?? Please loser….

 • Dead Silence

  De mens is al op z’n retour. Intelligente mensen krijgen niet of nauwelijks nakomelingen, terwijl de primaatachtigen fokken als ratten. De intelligente mens sterft langzaam uit of wordt vermoord door ongeciviliseerden. De mensheid gaat en onder aan z’n eigen succes hetgeen killing is voor creativiteit en overlevingsdrang. Bewijs zijn grote steden, bolwerken van primaatachtig hersenloos geteisem.

  • Bart_van_Oerle

   Als er iets killing is voor wat dan ook, dan is het ten onder gaan (al dan niet aan eigen succes) wel. Duh!

 • http://twitter.com/GewoonBoeiend Karel Kritisch

  Wij zijn allemaal schuldig en verantwoordelijk voor wat er met de aarde gebeurd. De enige oplossing is dat we de welvaart en de bronnen van deze welvaart op deze wereld eerlijker gaan verdelen. Dat we zwaar inzetten op een duurzame maatschappij en dat we met zijn allen ons druk gaan maken voor een stabiele vreedzame wereld. Daar waar meer welvaart is wordt de bevolkingsgroei geremd. Weg met de landbouwsubsidies, weg handelsbarrières, geef iedereen een eerlijke kans. Een eerlijke kans op handel, op onderwijs en ontwikkeling. Verander de mentaliteit dat alles maar voor winst moet wijken. Misschien lijkt dit op een utopie, maar we zullen wel moeten. Een gezamenlijk en gecoördineerd standpunt hebben we dan ook zeker nodig. Laten we beginnen met Europa, Amerika en China.

 • besserwessie

  Hij heeft gelijk, 1 miljard mensen zou een mooi aantal zijn.
  Denk je alleen maar eens in wat een paradijs Nederland zou zijn met 2 miljoen inwoners en de huidige technologie. Alle Vinexlokaties platgewalsd, de Zuiderzee weer hersteld, rivieren echt weer de ruimte enzovoort………..utopia

 • jw

  Dat horen we al 40 jaar. En even zo lang gaat het steeds beter. Malthusiaans eco-doemdenken grossiert in foutieve voorspellingen.

 • NoWorries

  Lieve iedereen,

  overschat de mensheid niet. We maken deel uit van de natuur en aarde. Wat wij ook doen, de aarde blijft wel voortbestaan en ook het leven zal nog lange
  tijd na ons blijven bestaan. Er zijn vele dier- en plantsoorten die veel sterker
  zijn dan wij. We zijn een plaag, maar er komt vanzelf een einde aan. Of we het zelf doen of de natuur (waar wij deel van uitmaken: dus altijd natuur!!!) doet er uiteindelijk niet toe. Aan alles komt een einde, ook aan mensheid.