De helden van aanslag London Bridge: twee stadsgidsen, een Poolse kok en een moordenaar op verlof

Boris Johnson prees 'de Engelse helden' die zorgden dat de 28-jarige Usman Khan 'slechts' 2 mensen kon doodsteken. Het waren omstanders die Khan ontwapenden; de politie hoefde hem alleen nog maar dood te schieten.

Maar de Engelse helden waren misschien iets minder van het slag dat Johnson - volop op campagne - hoopte. Een van hem van een toevallig passerende Poolse kok Lucasz: als het aan Johnson ligt is die er volgend jaar niet meer. “Luckasz rende naar hem, terwijl hij al in de hand was gestoken. Het feit dat hij gestoken was, belette hem niet om de dader een ​​pak slaag te geven. Luckasz is een held.”

De tweede was een moordenaar op verlof. Het zou gaan om James Ford, die in 2004 een 21-jarige jonge vrouw vermoord heeft. Ford zou ook het leven van een vrouwelijk slachtoffer proberen te redden hebben.

De derde en vierde zijn helden, zoals de premier zal willen. Stadsgids Stevie reed toen de kok en de moordenaar al achter de terrorist aanzaten met zijn collega Thomas Gray voorbij en zette zijn auto stil. “We reden over London Bridge en zagen meerdere mensen wegspringen’’, verhaalt Gray tegen The Sun. “We keken achterom en zagen een kerel rennen, op de hielen gezeten door vijf anderen met een brandblusser.’’ Het duo, dat toeristen een rondrit door de stad gaf, stapte uit. Beiden renden op het tumult af.

Khan en de moordenaar hebben iets gemeen: beide zijn vervroegd vrijgelaten.

IS heeft de aanslag opgeëist.