Verstandelijk beperkte Jan moet bonus voor 12,5-jarig dienstverband inleveren bij UWV

Het hele jaar keek Jan (32) uit Veenendaal al uit naar de bonus die hij zou krijgen, omdat hij 12,5 jaar in dienst was van de plaatselijke supermarkt. Hij was aan het sparen voor een nieuwe telefoon dus het geld kwam goed van pas. Helaas moet de verstandelijk beperkte werknemer zijn bonus inleveren. Inmiddels zijn overal in het land acties gestart voor Jan.

Kees den Oudendammer, die zijn financiën beheert, schreef een boze brief naar de Volkskrant over het strikte bonusbeleid. Jan, die verstandelijk beperkt is, krijgt een aanvulling op zijn loon vanuit de Wajong, een uitkering voor mensen met een beperking. Eventuele bonussen moeten volgens de regels van de uitkering worden afgetrokken. Den Oudendammer vond het stuitend dat de werknemer na zoveel jaren hard werken zijn bonus van een paar honderd euro niet mocht houden.

Nederland is het met hem eens. Uit het hele land krijgt hij hartverwarmende reacties. Dat had de bewindvoerder niet verwacht. "Ik sta daar enorm van te kijken. Toen ik over de wachtgeldzaak van Dijkhoff hoorde, dacht ik echt: hoe is dit mogelijk. De een wordt gekort en een ander krijgt bovenop zijn salaris allerlei toeslagen. Ik vind het een grote ongelijkheid. Ik wilde alleen maar aangeven hoe groot het verschil tussen rijk en arm is.”

Bron(nen):   AD