Lichamen in gevaarlijke actie geborgen na vulkaanuitbarsting

Een team van het Nieuw-Zeelandse leger heeft vrijdag op het vulkanische White Island de lichamen geborgen van zes mensen die omkwamen bij de uitbarsting deze week. Dat heeft de politie laten weten. Het was een riskante operatie omdat de kans op een nieuwe eruptie in de komende uren wordt ingeschat op 50 tot 60 procent.

De lichamen zijn overgebracht naar een patrouilleboot van de marine. Er wordt nog gezocht naar twee vermisten, maar het is onbekend waar die zich bevinden. "Het is een ongelooflijk moeilijke operatie geweest, maar een van hoge prioriteit", zei minister-president Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland tegen een Australische radiozender. "We willen gewoon onze dierbaren naar huis brengen."

Het dodental staat nu op 14, maar de kans is groot dat het aantal stijgt omdat er nog twee mensen worden vermist. Op het eiland bevonden zich 47 mensen ten tijde van de vulkaanuitbarsting. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten sluiten niet uit dat er nog mensen die nu in het ziekenhuis liggen, bezwijken aan hun verwondingen.