Jeremy Corbyn wil na grote afgang voorlopig aanblijven als Labour-leider

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn wil de komende tijd aan het roer blijven staan bij Labour, als de partij een periode ingaat van reflectie. Maar hij zal de partij niet leiden bij de eerstvolgende verkiezingen. Dat zei Corbyn nadat bekend werd gemaakt dat hij zijn zetel voor het district Islington North mag behouden. Corbyn sprak van een "teleurstellende nacht".

Het slechte resultaat van Labour, dat volgens een prognose niet verder komt dan 191 zetels, komt volgens de Labour-leider deels door het gepolariseerde debat over de brexit. Corbyn geeft aan dat de partij zich zal moeten bezinnen op hoe het verder moet met Labour. Tijdens dat "proces van reflectie" wil hij aanblijven als leider.

"Ik zal de partij niet leiden in een toekomstige campagne voor algemene verkiezingen", voegde de bekritiseerde Labour-leider eraan toe. Meerdere leden van zijn partij zeiden tijdens de bekendmaking van de uitslagen dat het tijd wordt voor Corbyn om het veld te ruimen.

Brexit

De 70-jarige Corbyn probeerde tijdens de campagne zowel voor- als tegenstanders van de Britse uittreding uit de EU voor zich te winnen. Hij wilde een nieuwe brexitdeal sluiten met de EU en daarover een nieuw referendum uitschrijven. Ook beloofde hij weer flink te gaan investeren.

De oppositieleider heeft zich nooit kunnen profileren als de sterke man die de Britten uit de brexitimpasse zou trekken. Zo lag Corbyn de afgelopen tijd onder vuur omdat hij volgens sommigen te weinig zou doen tegen antisemitisme binnen zijn partij.