Waarom bloemisten en loodgieters het gelukkigst zijn met hun werk

Iets voor een ander doen, het schiet er in ons drukke bestaan vaak bij in. Toch loont het erg de moeite om je voor andere mensen in te zetten. Die ander én jijzelf worden er gelukkiger van.

Vrijwilligerswerk maakt gelukkig
Psycholoog en onderzoeker Daryl Van Tongeren onderzocht hoe mensen zin geven aan hun leven. “We vroegen een groep van vierhonderd proefpersonen hoe vaak ze andere mensen hielpen, zonder daar zelf baat bij te hebben (zoals vrijwilligerswerk doen). De mensen die zeiden dat ze vaak anderen helpen, bleken hun leven als veel zinvoller te ervaren dan de mensen die niet zo vaak voor anderen klaarstonden. Het verschil was echt opvallend,” legt hij uit in Cosmopolitan.

Niet alleen ervaren mensen die anderen helpen meer zingeving, ze voelen zich op tal van vlakken beter. “Het versterkt je gevoel van eigenwaarde. Als je anderen helpt, voel je je beter over jezelf. Het blijkt zelfs dat mensen die vrijwilligerswerk doen minder last hebben van depressieve gevoelens, zich gelukkiger voelen en meer voldoening ervaren.”

Bloemisten en kappers
Niet voor niets zijn bloemisten, kappers, schoonheidsspecialisten en loodgieters volgens Brits onderzoek het gelukkigst met hun werk. Opvallend: het zijn geen beroepen met een hoog salaris of veel status. Wel doen deze mensen de hele dag iets voor een ander én nemen ze de dankbaarheid ervoor in ontvangst. Naar mate we ouder worden, gaat een dergelijk gevoel van zingeving een grotere rol spelen.

Je hóeft overigens niet per se vrijwilligerswerk te doen, geld weggeven werkt ook. Hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit Esther-Mirjam Sent, die de relatie tussen geluk en geld onderzoekt, legt uit dat het geluksgevoel dat geld brengt maar heel tijdelijk is. “Als je het eenmaal hebt, wil je meer.” Het gaat er vooral om hoe je het uitgeeft. Je krijgt een langdurig geluksgevoel door geld aan een goed doel te geven, dat persoonlijk is. Esther-Mirjam: “Je moet weten aan wie en waarvoor je geeft en je moet het gevoel hebben dat je een verschil maakt.”

Het mooie van anderen helpen is dat je niet alleen de ander gelukkiger maakt, maar ook jezelf.