Het is Groundhog Day en Punxsutawney Phil voorspelt…

De gelijknamige film (1993) waarin acteur Bill Murray de dag (uitgerekend de feestdag waar hij de grootste hekel aan heeft) onophoudelijk opnieuw beleeft, heeft Groundhog Day beroemd gemaakt. Op 2 februari – bosmarmottendag- zal de bosbarmot volgens de folklore ontwaken uit zijn winterslaap en zich buiten zijn hol wagen. Hij voorspelt het einde van de winter op grond van zijn schaduw. Als de bosmarmot op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, keert hij naar zijn hol en duurt de winter nog zes weken. Als hij zijn schaduw niet ziet, is het einde van de winter nabij.

De grootste viering van Groundhog Day vindt plaats in Punxsutawney, waar jaarlijks wel tot 40.000 mensen op de festiviteiten afkomen. Het is de plaats uit de film Groundhog Day die hierdoor wereldwijde bekendheid kreeg.
De beroemde groundhog Punxsutawney Phil (zie foto) heeft vanochtend zijn schaduw niet gezien dus met de winter in de VS en Canada is het gedaan, volgens de voorspelling.

NB: Volgens het ‘National Climactic Data Center’ heeft Phil’s schaduw geen enkel voorspellend vermogen, aangezien de bosmarmotvoorspelling er de laatste jaren er overwegend naast zat.

Dankzij het succes van deze film wordt ‘Groundhog Day’ ook wel gebruikt om een situatie voor te stellen waar elke dag een herhaling van de vorige lijkt.

Bron(nen):   Hypervocal      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Heldoppantoffels

    Leuk bericht met een knipoog!

Reacties niet toegestaan