Herhaling van 1980? Studente Joanna roept op tot protest op de Dam 30 april

Koningshuisactivisite Joanna roept om op om 30 april op de Dam te protesteren tegen de monarchie. Ze meldt dat aan RTV Utrecht.  De 23-jarige studente uit Utrecht kwam vrijdag in het nieuws toen ze tijdens een bezoek van koningin Beatrix aan het Beatrixtheater een bord omhoog hield met de tekst 'Weg met de monarchie, het is 2013'. Uit angst voor rumoer verwijderde de politie de studente. De troonswisseling in Amsterdam op 30 april is volgens Joanna een goede gelegenheid om weer van zich te laten horen. Ze wil zoveel mogelijk mensen mobiliseren om tegen de monarchie te demonstreren. Maar dan zonder rookbommen. Die werden wel gebruikt bij protest tijdens de inhuldiging van Beatrix in 1980. De zogenaamde kroningsoproer of de kroningsrellen van toen horen nog steeds bij tot de grootste ordeverstoringen in de Nederlandse geschiedenis in vredestijd. De Vara - Hanneke Groenteman - speelde daarin nog een historische rol. Krakers, autonomen en andere demonstraten togen de straat op onder het mom 'Geen woning, geen kroning!' Het doel was te protesteren tegen de woningnood, maar ook het verstoren van de kroning op zich.  

Bron(nen):   RTV Utrecht      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Die dienders die Joanna meenden te moeten oppakken hebben hopelijk een enorme uitbrander gehad. Ten eerste mag iedereen zeggen of ze voor of tegen de monarchie zijn (ook middels een spandoek) en ten tweede hadden ze moeten bedenken dat hun actie als een rode lap op een stier zou werken.

  • Jasper_B

   Dat laatste valt nog te bezien. Het is nou niet echt wat je noemt een ‘hot item’. Het is dat GeenStijl er al dagenlang een hoop kabaal over maakt, anders had waarschijnlijk niemand hier iets over vernomen. Voorlopig wordt dit schandelijke optreden van de politie door NOS, verlengstuk van de Rijksverzwijgingsdienst als het gaat om koningshuis gerelateerde onderwerpen, nog steeds vakkundig doodgezwegen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Har Davids

  Op zich een goed idee, maar het grootste deel van Nederland loopt nog steeds weg met deze familie, die zich op geen enkele wijze positief lijkt te onderscheiden van de rest van ons. Als onze volksvertegenwoordigers echt voor de belangen van de burger op durfden te komen, was de afschaffing van ons staatscircus al lang gepasseerd, we leven tenslotte in 2013 en dat iemand nog steeds bepaalde voorrechten heeft op grond van eventuele voorouders is echt al lang niet meer van deze tijd.

 3. John

  Meer dan de helft van NL laat zich het sprookje niet afnemen, de rest betaalt morrend mee.

 4. sailingondreams

  Mensen die in deze context over geld zeveren, moeten zich achter de oren gaan krabben over de internationale relaties die zo’n koningshuis binnenhaalt. Dat is ook geld. Veel meer waarschijnlijk.
  Mensen die over maskers beginnen hebben die zelf op.
  Mensen die onrechtmatig verworven macht aanhalen zouden zich moeten bedenken dat elke vorm van macht een geluksfactor in zich heeft. Wees blij dat je in Europa geboren bent.
  Wat mij betreft is monarchie een symbool voor duurzaamheid. Natuurlijk is niet iedereen het er mee eens, maar één persoon voor 40 jaar op een overkoepelend niveau zetten, helpt een land om koers te houden. Eén gezicht waarmee we ons uiteindelijk toch allemaal vereenzelvigen.

Reacties niet toegestaan