Nieuwe directeur Vaticaanbank handelt in oorlogsschepen

Het Vaticaan is gisteren weer in een controverse verzeild geraakt. De nieuw aangestelde president van de Vaticaanbank, baron Ernst von Freyberg, is ook voorzitter van de raad van bestuur van Blohm + Voss, een grote Duitse scheepsbouwer die oorlogsschepen produceert. Het Vaticaan kondigde de laatste benoeming van paus Benedictus XVI gisteren met veel fanfare aan, meldt The New York Times. Volgens de krant stond de pauselijke woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi met de mond vol tanden toen een journalist hem voor de voeten wierp dat Blohm + Voss ook patrouilleschepen produceert. Lombardi antwoordde geërgerd dat Blohm + Voss geen oorlogsschepen meer maakt en dat ze de militaire tak heeft afgestoten. “Ze doet alleen aan machinebouw. Probleem opgelost”. Een uur later moest Lombardi erkennen dat Blohm + Voss nog wel actief is in de bouw van militaire schepen. Blohm + Voss  werd 135 jaar geleden opgericht. In de Tweede Wereldoorlog werkte het voor de Duitse marine. Nog steeds bouwt de onderneming oorlogsschepen, alsook cruiseschepen en jachten.  De benoeming van een nieuwe bankpresident had het imago van de weinig transparante Vaticaanbank moeten opvijzelen. De Italiaanse bankier Ettore Gotti Tedeschi werd negen maanden geleden ontslagen wegens incompetentie. De Vaticaanbank kreeg onvoldoendes van Moneyval, de financiële waakhond van de Raad van Europa, die erop gericht is witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. De Italiaanse autoriteiten waren ondertussen een onderzoek begonnen naar witwaspraktijken van de bank. Volgens het Reformatorisch Dagblad lijkt erop dat de toezichtcommissie van kardinalen die de bank controleert, ondanks een kandidatenlijst van veertig personen, over één nacht ijs is gegaan. 'Ze beschadigt daarmee ook paus Benedictus XVI, die kennelijk weer eens onvoldoende werd geïnformeerd.'  

Bron(nen):   The New York Times      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Dr. Tony de Bree MBA

    Wat is het verschil met Nederland? Wij verkopen toch ook al ons overtollig wapentuig aan derde wereld landen?

  2. John Deplancke

    Voornaamste criterium was : lidmaatschap van Opus Dei of gelijkaardig. Dus werd het een lid van Orde van Malta. Echte leiding Kerk. En dat het daarenboven nog een Duitser was zal ook wel geholpen hebben.

  3. Gerardus Molema

    Met de vriendelijke groeten van Mussolini is het Vaticaan sinds 1929, in financiële zin, in staat zonder ook maar enig toezicht zijn goeie (slechte) eigen gang te gaan. Daardoor mag het Vaticaan gerekend worden tot de meest vermogende instantie ter wereld. Wat zei Jezus ook al weer tenaanzien van rijkdom? ……Wederom zeg Ik u, het is gemakkelijker, dat een kameel gaat door het oog van een naald dan dat een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat. (Matteüs 19:24) …..

Reacties niet toegestaan