Vriend van Jorge Zorreguieta spreekt: ‘We wisten allemaal van de verdwijningen’

Natuurlijk was Jorge Zorreguieta op de hoogte van de verdwijningen. We wisten het allemaal.’ Dat zegt Mario Cadenas Madariaga in een gesprek met Volkskrant-correspondente Marjolein van de Water. ‘Maar het alternatief was nog veel erger’, gaat hij verder. ‘De guerrillero’s wilden een socialistische staat maken van Argentinië, dat is pas écht onacceptabel.’ Het interview verschijnt vandaag in de Volkskrant.

Cadenas Madariaga is al vijftig jaar bevriend met Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Ze leerden elkaar kennen toen ze beiden werkzaam waren voor agrarische belangenverenigingen, van oudsher de belangrijkste sector in het Zuid-Amerikaanse land.

Jorge Zorreguieta beweert pas ná de dictatuur van de verdwijningen te hebben gehoord. Cadenas Madariaga stelt in het gesprek met de Volkskrant dat dit onmogelijk is. ‘Hij heeft niet gelogen maar we moeten zijn woorden anders interpreteren. Hij bedoelde dat hij de details en de omvang niet kende. U moet begrijpen dat de militairen alles strikt geheim hielden. We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat de gevangenen vermoord werden.’

 

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bataaf

  Waar rook is,is vuur.

 2. Gerardus Molema

  Wir haben es nicht gewusst? (of toch wel…… en er lekker van meegeprofiteerd?) Wim Kok heeft deze banaan destijds aardig recht weten te praten maar een banaan blijft een banaan. Aan de andere kant ligt die banaan op een fruitschaal waar wel meer rotte appels liggen dus in dat opzicht niets nieuws onder de zon.

  • John

   Het lijkt inderdaad steeds meer op het oude “wir haben es nicht gewusst”. En hij heeft zijn dochter er natuurlijk ook nooit iets van verteld. Alleen de dwaze moeders, die wisten het wel. Helderziend?
   Dom hoor, hoe langer men wacht met afstand nemen van Videla, hoe onacceptabeler alles wordt.

   (in antwoord op Gerardus Molema)
 3. Cornelis Berend

  Het zou Maxima sieren om er op aan te dringen dan papa een veroordeling krijgt. Straks is’ie dood en dan blijft ze tot in lengte van dagen de dochter van die man die er mee wegkwam. Voor het koningshuis zou het goed zijn dat de traditie met ‘er mee wegkomen’ eens wordt doorbroken.

  En het zo ook een goed gebaar zijn als de konklukke famielje het Paleis op de Dam terug gaf aan de Stad Amsterdam. Zodat dat enorme prachtige gebouw voor meer ingezet kan worden dan 2 staatsbezoeken per jaar, er van uit naar het monument lopen voor de WO2-herdenking, en eens in de 30 jaar wuiven naar een schare volgelingen die daarvoor met busladingen uit de zwarte maansikkel naar de stad worden gereden.

  • Edith Komes

   Dat blijft ze sowieso. En ik ben er heel erg van overtuigd dat Maxima zich daar geen reet van aantrekt. Het arrogante kreng vind dat het maar moet kunnen. Die paar dode mensen meer of minder zijn voor haar niet zo erg interessant. Zij vindt zichzelf zo ontzettend belangrijk dat duizenden verdwenen mensen daar helemaal niet tegen op wegen. Dat is geen grap, ik geloof geen seconde dat Maxima iets anders doet dan geweldig goed toneelspelen en zich achter de schermen doodlachen erover hoe achterlijk de mensen zijn die haar behandelen alsof ze op een wolk was komen aanzweven.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
 4. Edith Komes

  Waar rook is is vuur. Is echt een understatement. Ik heb beide ontmoet Willem-Alexander en Maxima omdat ik een vader heb die nu als sinds uiterlijk Juli van 1998 in Nederland wordt gemarteld. Ik heb de gore drek die in Nijmegen politie heet zien martelen. Deze leugenachtige stront werkt verder heel erg mee bij een gedwongen verdwijning. Uiteraard is dat geen moment legaal.

  Waar Willem-Alexander tijdens een gesprek in september van 2010 zo vriendelijk is geweest om op een heel sympathieke manier zijn excuus te maken voor deze situatie en daarbij zonder meer toegeeft dat de AIVD de liegende, martelende stront politie in Nijmegen aanstuurt daar gedraagt Maxima zich tijdens het eerste bezoek dat de 2 gezamenlijk hebben afgelegd in juni van 2011 als een super arrogant en zeer leugenachtig kreng.

  Het arrogante kreng heeft blijkbaar van haar martelvader geleerd dat het heel erg handig kan zijn om walgelijk te liegen en zo te doen alsof het allemaal maar moet kunnen wanneer je onderdeel bent van een corrupt regime dat martelt. Nederland is inderdaad een corrupte bananen republiek aan het worden en dat liegt beslist niet alleen maar aan Maxima. Maar zij heeft absoluut ook zeer zeker geen positieve invloed.

  Willem-Alexander wekt de indruk zich bewust te zijn ervan hoe erg fout men bezig is en heeft blijkbaar vrij spontaan zijn excuus gemaakt daarvoor. Maxima gedraagt zich vervolgens als een zeer onsympathiek, leugenachtig, arrogant kreng en vindt blijkbaar dat dit gedrag maar zeer gemakkelijk want ze is toch zogenaamd zo ontzettend indrukwekkend. Nou ik kan jullie vertellen dat wanneer je familie (in mijn geval mijn vader) op een zeer grove manier gemarteld word dan ben je beslist niet onder de indruk van haar uiterlijk, haar leuke jurken en al helemaal van haar walgelijke leugenachtige gedrag.

Reacties niet toegestaan