Kroontje af, Kroontje op kost Amsterdam 7 miljoen

Het feest rond de Troonswisseling in Amsterdam op 30 april gaat zo'n 7 miljoen euro kosten, inclusief de viering van Koninginnedag. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan maakte dat vanochtend bekend. Hij noemde het 'een eer en een verantwoordelijkheid' om als hoofdstad de Troonswisseling te mogen organiseren. 'Wij willen er een openlijke, feestelijke gelegenheid van maken'. Amsterdam wil volgens Van der Laan een sfeer creëren van een 'koninklijke SAIL' in combinatie met de sfeer die hangt op bevrijdingsfestivals. Wie het programma, inclusief Koningsvaart op het IJ,  artiesten, en koningsbal op het Museumplein zal betalen, is nog onbekend. De gemeente Amsterdam is nog in gesprek met het Rijk, maar Van der Laan liet ook weten dat de stad op zoek is naar sponsoren, schrijft Het Parool.

Bron(nen):   Het Parool      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. janneke123

  Gaat de familie van Oranje Nassau zelf ook nog wat bijdragen?

  Als ik een feestje geef zijn de kosten ook voor mijzelf. Dat ze niet alles betalen snap ik wel maar een beetje belastinggeld terug laten stromen in de economie is ook niet slecht.

  • John

   Je idee lijkt logisch. Maar je weet vast ook hoe het is: wie in weelde leeft betaalt het minst. En vindt dat normaal. Ik heb de Majesteiten en K.Hoogheden nog nooit ergens een kaartje zien kopen.

   (in antwoord op janneke123)
 2. Jannie Ooms

  Het lijkt me normaal dat het armlastige Amsterdam niet hoeft te
  bloeden voor de kosten. De schatkist moet hiervoor worden aangesproken.

  Eigenlijk vind ik stiekem dat het koningshuis dat geld maar moet ophoesten, maar dat zal wel teveel gevraagd zijn. Ze hebben het al zo moeilijk, de crisis treft hen ook. Toch?

  • John

   Dit is duidelijk niet iets dat door een Stad betaald moet worden maar door een Rijk.. Misschien kunnen we flink uitzendrechten laten betalen door alle media die het spektakel verspreiden? Lijkt me in elk geval beter dan het festijn te laten sponsoren door Heineken of Bols.
   Het is te hopen dat die Koningssloep nu al een tijdje ligt in te wateren, na jarenlange opslag in een kurkdroge museumruimte is het hout kurkdroog en het ding zo lek als een mandje. Ook een attractie: een zinkende koningssloep…

   (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan