‘Wat verbeelden Nederlandse taxichauffeurs zich wel niet?’

We moeten het weer eens van buitenlanders horen. Sabine VandePutte, correspondent in Nederland van de Belgische omroep VRT, heeft haar buik vol van Nederlandse taxi's. De chauffeurs zijn te vaak oplichters. In haar weblog schrijft VandePutte: 'Nederlandse taxichauffeurs staan er om bekend dat ze graag omrijden. Zonder Nederlandse tongval ben je gegarandeerd de klos. Als je geen gepeperde rekening wil, moet je als klant de hele tijd co-piloot spelen. Dodelijk vermoeiend. Een keer kon ik het niet, omdat ik tegelijk moest bellen met de redactie. En ja hoor: de chauffeur was erin geslaagd een verre, onnodige ringweg op te gaan waar we ook nog eens vast stonden. Kassa!' Nog een incidentje. 's Avonds laat aangekomen op het station in Den Haag wil Sabine snel en veilig naar huis. Dan gebeurt er dit: 'Ik opende de deur van de eerste taxi in de rij en vroeg de chauffeur liefelijk of ie geen bezwaar had tegen een kort ritje. Ik verstond z’n uitval niet goed, maar het kwam erop neer dat ik dat verdomde eind toch ook wel kon lopen.' Ze vervolgt: 'En toen deed ik iets wat ik in m’n hele leven nog nooit gedaan heb: ik sloeg de deur keihard dicht. Boos en verdrietig vatte ik mijn nachtelijke tocht aan. De kortste weg leidde langs een park met dreigend brede gracht. Overvallers en verkrachters waagden zich bij dit weer niet buiten. Maar wat als ik uitgleed en over een paar dagen dood gevonden werd in het ijskoude, zwarte water?' Lees vooral ook over de martelgang van Sabine bij haar jacht op een mobiele telefoon.  

Bron(nen):   Weblog      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  Dan had je dit stukje nooit kunnen schrijven… Gelukkig niet dus 🙂

 2. Prikker

  Sabine heeft zich gelukkig niet gerealiseerd dat de wereld ook had kunnen instorten tijdens dat nachtelijke tochtje langs de grachten…. Dat had ze zeker niet overleefd.

 3. Templein

  Leuk he die privatisering. Is nog een cadeautje van oud minister Jorritsma.
  Ik begrijp nu beter waarom de elite tegenwoordig auto’s met chauffeur hebben.

  • bierneus

   Heeft niets met privatisering te maken, maar met verkeerd uitgevoerde deregulering en gebrek aan controle. Ooit eens geprobeerd niet de eerste taxi te nemen of eerst prijzen vergelijken? volgens wet zou dat moeten mogen, in de praktijk wordt je uitgescholden. In NL raakt een taxi chauffeur die stelselmatig zijn klanten bedriegt, onbeschoft is of kortere ritten weigert zijn vergunning niet kwijt, laten ze daar eens mee beginnen…

   (in antwoord op Templein)
 4. j g

  Die nieuwe Mercedes moet toch ergens van betaald worden nietwaar?

  • Ron Kersten

   Gelul !
   De auto is van de baas en als ze eigen baas zijn kunnen ze voor hetzelfde geld wel beleefd zijn.

   Omrijden is een vorm van oplichting en zeker geen klantenbinding, mij zie je niet terug als ik zo ben belazerd.

   Ik zal in Amsterdam niet snel een taxi nemen maar bel liever een plaatselijke (“dorps”-)taxi die wel beschaafde chauffeurs in dienst heeft. Hun tarief lijkt dan misschien hoger maar per saldo ben je vaak niet meer geld kwijt en wordt je tenminste niet schofterig behandeld.
   Ik heb veel taxi’s in de wereld gezien, en ja… in meerdere steden moet je oppassen met “touristische” ritjes maar zo onbeschoft als hier in Nederland heb ik zelden taxi-chauffeurs gezien !
   De klant moet ook wat oplettender zijn en vooraf goede afspraken maken om verrassingen te voorkomen, spreek maximale prijs en maximale reistijd af, simpelweg zeggen “zo laat vertrekt mijn vliegtuig”. In Parijs moest ik in korte tijd op het station zijn, de taxirit was een dodemansrit die ik nooit meer wil meemaken en de chauffeur vroeg me of het goed was dat hij aan de zijkant van het station parkeerde omdat hij nogal wat mensen boos gemaakt had door over stoepen te rijden en op portieren te bonken van mensen die de weg versperden. De prijs was goed, chauffeur was beleefd naar mij (niet naar andere weggebruikers) en ik heb de trein nog net gehaald…dus ach…zo kan het dus ook 😉

   Laat ze eens in de leer gaan in London, daar weten ze hoe het hoort….

   (in antwoord op j g)
 5. johandevri

  wat een kletspraat….bent U ooit al eens in de taxi geweest in Parijs..London.of in Madrid?? Nou mevrouw daar doen ze precies hetzelfde!! Dus…wat is Uw punt?

  • John

   Natuurlijk gebeurt dit overal (BEHALVE IN LONDEN). Ik heb in mijn leven al heel wat ervaring, Amsterdam komt nu dichtbij wat in Midden en Zuid Amerika normaal is. Maar het kan daar nog erger, als je bv in Mexico ruzie krijgt met een chauffeur omdat-ie je belazert belt hij een vriendje bij de politie en dan ben je nog lang niet thuis. Conclusie: blijf opletten en speel co-piloot als de aanvang van de rit verdenkingen geeft.

   (in antwoord op johandevri)
   • johandevri

    ja maar dit gaat enkel op als je de stad ook echt kent…bent U al eens in mexico City geweest of in Rio?? welnu..dan snapt U wat ik bedoel. Verder is het zo als je de taal niet spreekt heeft zo´n chauffeur dit snel in de gaten. Nogmaals…OOK in London gebeurd dit…is mij ook overkomen op een weekendtrip afgelopen jaar!! of dacht U dat de Engelsen heilige boontjes zijn? Nee dus.

    (in antwoord op John)
    • John

     Zie boven

     (in antwoord op johandevri)
    • Ron Kersten

     Uitzonderingen bevestigen de regel maar ik ben van mening dat de Londonse taxi’s over het algemeen de meest beschaafde zijn. Als je overigens in gesprek raakt met die londonse chauffeurs dan merk je dat ze heel goed kunnen inschatten uit welk land je komt zonder dat je nog 1 woord hebt gesproken.
     Overigens helpt het ook als je zelf goedlachs en vriendelijk converserend bent, een zuurpruim op de achterbank die niks zegt nodigt volgens mij sneller uit tot “uitknijpen”.

     (in antwoord op johandevri)
 6. Diederdick

  Taxichauffeurs zijn sowieso paupers.
  Ik moet de eerste goede ervaring met dit volk nog hebben, roken in de auto, muziek luid en omrijden, alles is mogelijk.

 7. Karel Kritisch

  Ik was eens in Brazilië en kwam uit een dansclub. Een struikrover griste 50 rial uit de handen van een kennis en rende ermee weg. Onze taxichauffeur kon echter harder lopen en gaf de rover een flink pak slaag en bracht de kennis het geld terug. Maar ja dat was in Brazilië..

 8. Loobs

  Ridicuul. Ja, mee eens; Amsterdamse (niet altijd lelie-blank, dat weet Sabientje ook) taxichauffeurs zijn penose. Welkom in de grote boze wereld. Ik heb mijn buik vol van de Vlaamsche onderbuikfrustratie jegens ‘Ollanders’ en Walen. Ga eens op ‘n andere planeet wonen zeg.

 9. Karen83

  Erg herkenbaar! Als ik een taxi gebruik maak ik vooraf eerst prijsafspraken. Of ik boek via een partij die voor vaste prijzen vervoert zoals bijvoorbeeld Tinker dat doet voor Schiphol.

Reacties niet toegestaan