Favoriet opvolger paus in verband gebracht met de maffia

Hij is een van de koplopers in de race om paus te worden: de Italiaanse aartsbisschop van Milaan, Angelo Scola. Weinig lijkt hem in de weg te staan om de meeste stemmen te krijgen van de 115 kardinalen. Behalve een vervelend maffia-onderzoek naar corruptie enkele uren voordat de kardinalen dinsdagochtend in conclaaf gingen om een nieuwe paus te kiezen.

The Guardian meldt dat in verband met corruptie in de gezondheidszorg anti-maffia brigades invallen hebben gedaan in huizen, kantoren en ziekenhuizen in Lombardije, de regio rond Milaan. En kardinaal Scola heeft innige banden met de machtigste man achter dit alles, Roberto Formigoni, een jeugdvriend.

Formigoni, die 18 jaar president van Lombardije was, was de eerste verantwoordelijke voor de gezondheidszorg in die regio. Bovendien was hij de belangrijkste vertegenwoordiger van de uiterst conservatieve katholieke groepering Comunione e Liberazione (CL). Scola maakte daar ook deel van uit. CL hielp twintig jaar geleden de partij van Silvio Berlusconi op de kaart zetten. Veel rijke katholieke CL-aanhangers uit Noord-Italië stemden op Berlusconi, schrijft The Wall Street Journal.

Volgens The Guardian heeft Scola zich inmiddels gedistantieerd van de CL-groep. Scola zou de steun krijgen van meer dan 50 van de 115 kardinalen. Maar Vaticaan-watchers denken dat dit anti-maffiaonderzoek Scola’s kansen op een pausschap ongetwijfeld zal verkleinen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Thomas Rus

  Voor de goede orde, het is ‘Comunione e Liberazione’…

 2. wezijnniethetzelfde

  het is de bleke “lillende” harde kop met kille ogen en spleetmond, van elk ander maffia figuur in heel de wereld, niets bijzonders, alleen heeft ie een jurk aan waar miljoenen mensen troost bij zoeken of ” what ever”, van alle tijden.

 3. cb002701

  Als het dienaren van de Kerk aangaat, dan telt waarheid niet. Alles lijkt geoorloofd. Er is altijd wel een verband te vinden. Hoe kan het ook anders. Bisschoppen, priesters, kardinalen leven gewoon in de huidige wereld. Tenzij ze binnen blijven en zich niet veroeren, valt hun moeilijk iets aan te rekenen, behalve dat binnen blijven en die onverschilligheid zelf. Als men zich bezig houdt met de armen, dan zal men zeggen waarom wel met de armen van dit land en niet met de armen van dat land? Als ze conflicten op proberen te lossen, dan zal men zeggen dat ze heulen met deze of met die partij. Als men dwalende politici op het goede spoor probeert te brengen, dan zal men zeggen dat ze aan de verkeerde kant staan. Als men gewoon mensen ontvangt, dan zal men al het kwaad wat die mensen hebben bedreven, ook die betreffende kardinaal aanrekenen. ALs men geld schenkt bij nood, dan zal men zich afvragen waar hebben zij dat geld van daan? Etc. Iedereen die weet wat de Kerk is, wat het geloof verlangt, wat dienaren van de Kerk doormaken, hebben daarvoor veel respect. Mensen die hun of de Kerk willen beschamen en beschuldigen, vinden ten alle tijde een stok om de hond te slaan.

  • wezijnniethetzelfde

   uw stuk is knap geschreven en genuanceerd, maar in de biechtstoel en later als volwassene wordt het een ander verhaal. Bij het lezen van boeken over het Vaticaan, Pausen,Bisschoppen, Banken en beleggingen in het heden en het verleden kun je op de feiten afgaand echt wel schrijven,dat er ook een relatie is tussen leden van de Kerk, de Opus Dei, Allerlei “stille” RK Verenigingen en de Maffia.

   (in antwoord op cb002701)
  • Niegol

   legt u dat verhaal maar uit aan de misbruikte jongens en meisjes die nu horen dat de dader vrijuit gaat omdat het verjaard is.

   Er zijn deelnemers aan dit conclaaf die bekende, misbruikende priesters jarenlang hun gang hebben laten gaan, hun de hand boven het hoofd hebben hehouden of hebben geholpen. Dat is geen stok om mee te slaan.

   maar als het op het beschermen van de dienaren van de kerk aankomt “dan telt waarheid niet. Alles lijkt geoorloofd.”

   (in antwoord op cb002701)

Reacties niet toegestaan