Eens Spanje’s trots: nu worden duizenden paarden de dood ingejaagd

Toen het nog goed ging met Spanje waren paarden een statussymbool van de rijken. Door de aanhoudende economische neergang worden ze met duizenden verlaten of belanden ze in de slachthuizen. Volgens de Spaanse overheid is het aantal geslachte paarden sinds 2008 verdubbeld tot 60.000 in 2012. "Vlak voor de crisis dachten veel mensen: ik heb al een grote auto en een groot huis, laat ik nu eens een paard kopen”, zegt Virginia Solera die een opvanghuis voor achtergelaten paarden runt tegen persbureau AFP. "Ze proberen de auto en het huis te behouden, maar van het paard willen ze af.” Paarden kosten zo’n 425 euro per maand. Ze loslaten kost niets, en bij de slacht leveren ze nog 160 euro per dier op. De paarden die aan het slachthuis weten te ontkomen, worden door hun wanhopige eigenaars vastgebonden in overstromingsgebieden in de hoop dat ze zullen verdrinken, of ze sluiten ze op zodat ze verhongeren.  De malaise raakt de hele paardenmarkt: "Vroeger waren er hier veel paarden, 50, 60, zelfs 100. Ik verdiende er mijn brood mee”,  zegt een handelaar. Maar, "nu wil niemand meer een paard, het onderhoud is te duur.”

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. KritischeMassa

  Dus de zweedse gehaktballetjes gaan in de aanbieding?

 2. wezijnniethetzelfde

  Het land is mooi, heeft een rijke geschiedenis op alle fronten, dieren gaan in crisis er het eerste aan, ook in oorlogen worden de dierentuinen verwaarloosd en dieren opgegeten.
  Tja, wat moet je doen als je zoals in Griekenland, Spanje en Portugal geen eten hebt, geen medicijnen kunt kopen en geen gezondheidszorg kunt verlenen aan familie en kinderen. We/ de Westerse Wereld kijkt toe, net zoals in voormalig Joego-Slavie waar mensen kermden van de angst, de honger en de koude in dalen waar op de top de Europese journalisten stonden
  toe te kijken en mee te kermen omdat de andere groepen ” slappe” kniegewrichten hadden om een strak beleid voor redding uit te vaardigen.

 3. Gepke de Leef

  Ach colleges voor de rechten van de mens zeggen ook niets. Zie hoe wereldwijd de mensen de dood worden ingejaagd omdat de verkoop van wapens doorgang moet vinden. leve de verenigde staten van Europa-Amerka 1 pot nat sinds 1940.

  • wezijnniethetzelfde

   inderdaad, maar net zoals van Kees Kooten zei: “de politici zijn van een rampzalig niveau”, ” maar er wordt niets gedaan”, ” “dat is vreemd”. Dat is inderdaad zeer vreemd dat we als ” nietig wezentje of lief vingerdiertje” niets doen.

   (in antwoord op Gepke de Leef)
 4. Peter Smokers

  Tsja, de wereld is hard. De aarde ook.
  Al die vogeltjes en de bestanden gaan hard achterstand.

  Knal nog maar een ganzen af, want ze vliegen in de weg.

  Alles van waarde is weerloos. Zelfs jezelf.

 5. Gerardus Molema

  Vraag me zolangzamerhand af hoeveel namen er in mijn gehaktbal zitten.

 6. John

  Al sinds het begin van de ‘crisis’ worden alle luxe activiteiten uitgedund. Rijpaarden worden afgeschaft, maneges gesloten. Dat is al een hele tijd aan de gang. Daarom is er een gestegen aanbod van paardenvlees. Er is wel degelijk een verband tussen dit aanbod en de vleesfraude.
  Vergelijkbaar is de samenstelling van onze voedingsmiddelen sinds de supermarktketens de leveranciers steeds meer uitknijpen bij hun inkoop. Er wordt dan gerommeld met de kwaliteit, de Keuringsdienst van Waren is verreweg ontoereikend om dit nog te controleren.

 7. catchit64

  In Nederland zijn ook veel mensen die van hun paard af willen maar zo erg als omschreven staat in dit stuk is het hier nog niet.
  Ik heb zelf paarden maar hoe ze aan een bedrag van 425 euro per maand komen weet ik niet.
  Als je de paarden thuis in een stal heb staan valt het best mee hoor.

Reacties niet toegestaan