Tabel toont hoe vaak mensen nog buiten komen in de grote steden: Amsterdammers gedragen zich keurig

Overal in de wereld gaan landen op slot. De bevolking wordt dringend verzocht zo veel mogelijk binnen te blijven. Het leek er afgelopen weekend op dat Amsterdammers massaal hadden besloten om zich te verzamelen op het strand of in het park, maar volgens gegevens van Citymapper, waarover The Economist schrijft, valt dat wel mee.

De routeplanner geeft in de Citymapper Mobility Index weer hoeveel verplaatsingen er de laatste tijd waren in veertig grote steden op de hele wereld. Citymapper wordt wereldwijd door zo’n 20 miljoen mensen gebruikt. De index schat hoeveel mensen er te voet of met het openbaar vervoer onderweg zijn. Een indexscore van honderd is het normale niveau.

Amsterdammers lijken zich behoorlijk goed aan de regels te houden. In de week van 9 maart verplaatsten ze zich al ruim 30 procent minder. In het weekend van 14 maart is er een daling van bijna 75 procent te zien en afgelopen weekend kwam het aantal verplaatsingen bijna tot stilstand. Alleen steden in landen met een volledige lockdown scoren net iets beter, maar veel scheelt het niet.

Je ziet wel duidelijk dat de ernst van de situatie in het Verenigd Koninkrijk nog niet helemaal is doorgedrongen. Ook de Zweden maken zich nog niet zo druk en in Rusland lijkt er helemaal geen vuiltje aan de lucht.

Het Laatste Nieuws maakte deze tabel:

Made with Flourish Bron(nen):   The Economist  HLN