‘Marokkaanse jongeren worden naar Syrië gelokt omdat ze hier geen kansen hebben’

Aangetrokken door de burgeroorlog zijn al zo’n honderd Marokkaanse jongeren naar Syrië afgereisd om mee te vechten. 'Kanonnenvoer' worden ze cynisch genoemd, omdat ze geen enkele gevechtservaring hebben en de gevaarlijkste klusjes moeten opknappen. Maar volgens Marokkaanse ouders worden hun kinderen van ver in de twintig vooral naar Syrië gelokt omdat ze in Nederland moeite hebben met het vinden van een stage, werk en een woning. Het Parool ging gisteren luisteren in een moskee in Amsterdam-Oost waar zo’n honderd ouders over hun bezorgdheid spraken. De zorg onder de vaders is dat het gebrek aan kansen hun jongeren vatbaarder maakt voor het radicale geluid dat via sociale media tot hen doordringt. 'Ze kunnen geen kant meer op,' zei een vader. 'Daarbij hebben onze jongeren vaker psychische ziektes.' Er was ook een handjevol jongeren op het debat afgekomen. Ze betoogden dat deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië wél islamitisch verantwoord is. Ze hadden, zo meldt Het Parool, geen boodschap dat kinderen volgens de islam hun ouders moeten gehoorzamen, dat Syrische imams niet op hen zitten te wachten en dat de Nederlandse samenleving niet gebaat is bij jongeren die zwaar getraumatiseerd terugkeren uit Syrië. 'Deze jongeren zijn niet zomaar ouderwets, ze zijn nog ouderwetser dan wij', zei een 71-jarige vader na afloop.

26 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Niegol

  En het volgende excuus om ergens anders andersdenkenden te gaan vermoorden. als je in Nederland vindt dat je geen kansen meer hebt, kan je je afvragen waar je dan nog wel kansen zou hebben.

  Bovendien was, toen ik gisteren hiernaar keek, de meest radicale van het hele stel, een of andere Nederlandse jongen die heel stoer stond te brullen dat het allemaal volgens de islamitische wet prima was om andersdenkenden af te slachten.

  mijns inziens, kinders die toen ze aan het opgroeien waren een keer of wat te weinig gecorrigeerd zijn, en nu van gekkigheid niet meer weten hoe ze hun stoere individualisme moeten uiten.

  misschien niet zo gek om Darwin hiermee zn gang te laten gaan 😉

  • Apekool

   …en diezelfde kerel zei vervolgens dat hijzelf niet ging!

   “Ho, ho, ik kan niet zomaar weg, ‘k heb een vrouw en kinderen” – klonk me erg bekend in de oren (Hans Teeuwen, de vos en Kiekerjan).

   (in antwoord op Niegol)
   • Niegol

    yep, die was het! Geeeniaaal! 🙂

    “ja… enne… ik ben daar niet sterk genoeg voor” sloot hij mee af. Wat een dramaqueen!

    (in antwoord op Apekool)
   • John JohnN

    Het is wel EEN oorspronkelijk NEDERLANDSE knul waar U Uw schoten op richt hoor. De PVV schiet weer omhoog in de peilingen hoor ik.

    (in antwoord op Apekool)
  • John JohnN

   En U hebt natuurlijk uw kinderen altijd ijverig op alles gecorrigeerd wat de verkeerde richting leek, en dat is natuurlijk allemaal heel goed gelukt, en ze zullen uitstekend zijn terechtgekomen. Gefeliciteerd hoor. Pubers zijn vaak boos en niet eens altijd helemaal onterecht. Maar makkelijk zwart-wit oordelen op een voorbeeld natuurlijk 13x like.

   (in antwoord op Niegol)
   • Niegol

    Eeehmm… ik geloof inderdaad in behoorlijke verantwoordelijkheid van ouders. U doet alsof dat iets lelijks is… Bovendien zijn het ondertussen 18 likes 😉

    (in antwoord op John JohnN)
 2. Emile cavallo

  Je raakt nu een zeer gevoelige snaar, Niegol. Quote: ” een of andere Nederlandse jongen die heel stoer stond te brullen dat het allemaal volgens de islamitische wet prima was om andersdenkenden af te slachten” De algehele media geeft een slecht jeugd de schuld.Er is meer tussen hemel en aarde, mijn inziens. Wat een theater.De ouders moesten zich schamen. Geloof maakt meer kapot dan je lief is.

  • John JohnN

   Verkeerde indoctrinatie maakt meer kapot dan je lief is.
   Enig meeleven met marokkaans-nederlandse ouders die wanhopig zijn van onmacht zou onder dit topic niet misstaan.

   (in antwoord op Emile cavallo)
   • Emile cavallo

    Beste John JohnN, Mensen worden met liefde geboren en haat wordt ze aangeleerd. Waarom zijn er geen christenen, boedisten, johova’s…. gaan strijden in in Syrie maar wel moslims? Zelf vaders strijden mee.Waar ik me al jaren aan stoor: indoctrinatie Palestijnse kinderen over Joodse medemens en ongelovigen. De oorzaak vindt men meestal terug in religieuze boeken en gebedshuizen. Als ik momenteel naar de statistieken kijk moslim gerelateerde criminaliteit in de EU en daarbuiten dan wordt ik niet vrolijk. Allah Akbar

    (in antwoord op John JohnN)
    • Bakker

     Getver! Religie heeft niks te maken met criminaliteit. Dit is gewoon moslim bashen. Elke geloof verbiedt stelen en crimineel gedrag.

     (in antwoord op Emile cavallo)
    • John JohnN

     U zit zeker te wachten tot ik ga reageren met Israël? Jammer dan, ik schrik alleen van de laaiende moslimhaat.
     Dat zie ik hier gewoon,in de manier van reageren, ook weer bij u: “christenen, boedisten, jehova’s – die doen zulke dingen niet, dat zijn de “goeden”. Als haat wordt aangeleerd, wie heeft u die dan aangeleerd? Zo lijkt het wel een belediging aan uw eigen ouders.

     (in antwoord op Emile cavallo)
     • Niek Ooi

      U schrikt van de laaiende moslimhaat ? Soms is kritiek op de islam terecht.
      Ik ben het wel met u eens dat het niet helemaal klopt wat dhr. Cavallo zegt.
      Christenen doen niet MEER mee aan zulke “kruistochten”, vroeger deden ze het wel.

      (in antwoord op John JohnN)
 3. Vogelbeest

  Als je hier geen kans hebt staat het je volledig vrij om terug te gaan naar je zand van herkomst om je daar volledig te kunnen ontplooien.

 4. Pietje_Precies

  Geen kansen. tjongejonge als ze ergens kans na kans na kans na kans krijgen is het wel in NL.

 5. mvd23

  Kunnen die Marokkanen niet gewoon terug naar eigen land Marokko? Dat zou een heel groot deel van de wereld problematiek oplossen. Weg ermee, wij weer rust.

  • John JohnN

   Er gaan momenteel veel Marokkanen uit Spanje en Frankrijk naar Marokko. Zelfs mensen waarvoor “terug” niet van toepassing is, omdat ze in Spanje of Frankrijk geboren zijn. Sterker nog er gaan Spanjaarden en Fransen op zoek naar werk naar Marokko.
   U heeft wel een heel eenvoudige kijk op “een heel groot deel van de wereld problematiek”, Dan moeten bovenstaande observaties van mij u wel tevreden stellen. Ik gun u uw rust hoor, maar ik ben bang dat de wereld heel wat ingewikkelder in elkaar zit.

   (in antwoord op mvd23)
 6. Dead Silence

  Nee, anderen hebben het zoals altijd weer gedaan.

 7. Ron Kersten

  Toch vreemd dat deze ouders zeggen dat ze “geen kant meer op” kunnen en “vaker psychische ziektes” hebben of “nog ouderwetser dan wij” zijn.
  Zouden deze ouders dan ook niet eens bij zichzelf te rade gaan en bedenken hoe dat komt?
  Nee… het is weer het bekende liedje van och wij zijn zo zielig , Nederland is zo slecht voor onze kinderen.
  Sorry hoor…maar als er een land is wat ze alle kansen biedt dan is het Nederland, maar…. ze moeten wel de handen uit de mouwen steken en hun kansen grijpen door een opleiding af te maken en vervolgens hard werken voor hun geld, net als de rest van de Nederlanders. Degenen die dat niet doen vallen buiten de boot, ook de niet-moslims, dus ik vind het een lulsmoes om dan te zeggen dat onze maatschappij hier de schuld van is.
  Het probleem zit hem in het vasthouden van hun ouders aan hun eigen cultuur en deze opvoeding van deze jongens die ze afzondert van de rest van Nederland. Omdat deze jongere generatie ook Marokko (of Turkije enz…) niet als thuis ziet voelen ze zich nergens echt bijhoren, hun opvoeding thuis en in de eigen moskee/gemeenschap….daar gaat het fout !
  Ze moeten opgevoed worden als Nederlander volgens onze normen en waarden en niet als “ouderwetse” allochtonen want het zijn veelal jongens die hier geboren zijn en niet in verweggistan.

  Dit is bedoeld als opbouwende kritiek en niet om deze ouders te kwetsen . Ik begrijp goed hoe vreselijk deze ouders van dit soort gehersenspoelde jongeren zich moeten voelen, maar ze moeten er wel snel iets tegen ondernemen binnen hun gezin en (geloofs)gemeenschap.

  • Niek Ooi

   De PVV is weliswaar anti-islam, maar zal het (behalve een zeer klein deel van de aanhang) ook niet goedkeuren dat die jongeren daar sterven

   (in antwoord op Ron Kersten)
 8. PaulusJ

  Die eeuwige slappe (zelf)kritiekloze Islamitische slachtoffer Pavlov riedel begint sleets te worden:
  Ze kunnen er zelfs niets aandoen hoor want:
  Ze zijn ziek/zwak/misselijk
  Ouders/clan/etnische gemeenschap hebben geen grip op ze
  De Imam/fanatici hebben een slechte invloed op ze
  Ze zijn slachtoffer van alles en nog wat
  Ze worden gediscrimineerd
  Ze krijgen geen scholing/stage/werk/vrouw/BMW/uitkering
  etc, etc,etc.

  En daarom gaan ze met behoud van uitkering, soennieten alevieten/sjiieten/christenen/joden (doorhalen wat niet van toepassing is) afknallen in de naam van één versie van God.

  Naar Nederland vertrekken om vrij te zijn om jezelf vervolgens als een volledig afhankelijke, wilsvrije groep op te stellen.
  Ik ben er zoooooo klaar mee.

 9. Genuine_Defector

  Wat is het probleem nou? Die jongens komen lekker snel in het paradijs en wij zijn van ze af.

  Zoiets heet een win-win-situatie. En dat is altijd goed. Die ouders moeten niet zo zeuren. Of ze hadden hun kroost gewoon beter moeten opvoeden. Nu opeens gaan klagen dat ze geen werk kunnen vinden, omdat ze crimineel en hufterig zijn, is op zijn zachtst gezegd hoogst merkwaardig en bijzonder hypocriet.

  • John JohnN

   Hoe vindt u het als ik hier zou gaan schrijven dat u mij een mens/vader lijkt die een heel verkeerd soort mentaliteit in de opvoeding van uw kinderen indoctrineert? Dat ik zou vinden dat het een win/win situatie is wanneer uw kinderen afgeknald worden omdat we dan geen risico van hun perfide politieke denkbeelden, die zo slecht zijn voor mijn Nederland, lopen? Wat zou u daarvan vinden?

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 10. Bert Schimmel

  Als ik een in Nederland geboren Turkse of Marokkaanse jongere zou zijn en men zou mij vragen: Bent U geïntegreerd? Dan zou ik, bij voorkeur met een lekker vet Amsterdams accent, dat liedje gaan zingen, waarmee Danny de Munk beroemd is geworden.

Reacties niet toegestaan