CBS komt met echte sterftecijfers van verpleeghuizen

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdagochtend bekend hoeveel bewoners van onder meer verzorgings- of verpleegtehuizen de afgelopen weken zijn overleden en of dat er veel meer zijn dan gebruikelijk. De Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN) zei onlangs dat hier veel meer besmettingen en dodelijke slachtoffers van het coronavirus zijn dan eerder gedacht. Deze cijfers helpen in te schatten wat de omvang is.

Eerder meldde het CBS al dat in de week van 30 maart tot en met 5 april ongeveer 2000 meer mensen waren overleden dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Dit zou grotendeels te wijten zijn aan het nieuwe coronavirus. De onderzoekers brengen donderdag om 09.30 uur naar buiten hoeveel van de toen overleden mensen in een instelling woonde, zoals een verpleeghuis of woongroep voor geestelijk gehandicapten.

Vorige week kwamen meerdere verontrustende berichten naar buiten over de uitbraak van het nieuwe coronavirus in verzorgings- en verpleegtehuizen. Zo bleek een Joods zorgcentrum in Amsterdam hard getroffen door het virus, met veel sterfgevallen tot gevolg. Volgens het RIVM was begin april in zeker 40 procent van de 2500 verpleeghuizen in Nederland sprake van coronabesmettingen.