‘Ik zeg NEE tegen wakker stamppot eten met drie vingers in de lucht’

In de nachtelijke uren is de onlinepetitie tegen het koningslied massaal getekend. De teller stond zaterdagochtend op flink boven de 20.000. Vrijdagmiddag hadden al enkele duizenden mensen hun handtekening gezet onder het initiatief van Volkskrant columniste Sylvia Witteman. Naast de 21000 handtekeningen zijn er ook meer dan 2000 - deels geestige - opmerkingen Het vrijdag gepresenteerde officiële koningslied is in het land met tamelijk veel cynisme ontvangen. Componist John Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst is gebruik gemaakt van de bijdragen van het publiek. Onder het motto 'Ik zeg NEE tegen wakker stamppot eten met drie vingers in de lucht' startte Witteman een petitie.  

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. jules

  ik vind het lied wel een goeie illustratie van de bagger die via de tv dagelijks over dit land wordt uitgestort. ik zeg we houen ‘m.

  • John

   Ik wil graag verlost worden van mijn plaatsvervangende schaamte voor de schaamtelozen. Die petitie zal evenmin helpen als een actie om de monarchie af te schaffen dat doet. Sommige dingen blijken inderdaad “in beton gegoten”,
   We zitten er maar mee. Ik ben ervan overtuigd dat alle cijfers over “steun voor de monarchie” en “vertrouwen in W A” slechts de bejubelde score halen omdat heel veel mensen het als een gegeven beschouwen dat het de minst slechte van alle andere slechte oplossingen is. Als ik kroonprins was zou ik daarmee niet tevreden zijn, maar hij zit er niet mee getuige zijn opmerking dat “de voorbereiding van Amalia voor haar toekomstige taak” al in gang gezet wordt. Het is zoiets als de euro, we hebben um en er is geen aantrekkelijke manier om er nog vanaf te komen.

   (in antwoord op jules)
  • Caveat Emptor

   Inderdaad. Dat hele gospel sfeertje, die hele ‘worship’ atmosfeer. Alsof het om een heilige gaat die nog leeft.

   (in antwoord op jules)
 2. Arend-Jan Smit

  “Componist John Ewbank MAAKTE de muziek”. LOL. http://nos.nl/op3/artikel/484135-koningslied-plagiaat.html

 3. Genuine_Defector

  Heb het lied nog niet gehoord. Gaat ook niet gebeuren. Geen behoefte aan. Die onzin laat ik graag aan anderen over. Zelf denk ik eraan om het land uit te gaan rond die tijd. Gewoon een paar dagen weg. Afgezonderd in een hut op een Zwitserse Alp o.i.d. Wat gezonde republikeinse berglucht opsnuiven.

  Of ik sluit me op en huur een stapel films. Wel compleet in het wit gestoken natuurlijk.

  Maar ik ben er nog niet uit wat ik kanslozer vind; een koningslied of je daar druk om maken middels een petitie?

 4. Desperanto

  Ach, het lied is nog niet datgene waar ik me het meest aan stoor.
  Het is al die voorgeprogrammeerde pret. Er kan niks meer spontaan gebeuren in dit land. Alles moet een mega-event worden met de bijbehorende turbotaal en het in beton gegoten vermaak. En owee als je het niet leuk vindt.
  Vroeger sprongen nog wel eens mensen spontaan met Oud en Nieuw in koud water.
  Tegenwoordig spreekt men van on-officiële duiken als niet een worst- en erwtensoepfabrikant de hoofdsponsor is.

 5. Pietje_Precies

  een land krijgt een lied wat het verdient 🙁

Reacties niet toegestaan