Belgische viroloog: “Op dit moment volgt epidemie nog gunstigste scenario”

Op de meeste plekken in Europa daalt het aantal besmettingen langzaam maar gestaag. Horeca, winkels en zelfs musea en bioscopen mogen dan ook overal weer voorzichtig open. Dat komt omdat de epidemie vooralsnog volgens het gunstigste scenario verloopt.

De bekende viroloog Steven van Gucht legt vrijdag tijdens de persconferentie van het Belgische Nationaal Crisiscentrum uit dat er drie scenario's zijn. “Dat de cijfers omhoog gaan en er heropflakkeringen komen van het virus, dat er een stabilisatie van de cijfers is of dat er sprake is van een verdere daling.”

Op dit moment daalt het aantal besmettingen. “Dat is voorlopig dus het meest gunstige scenario”, gaat hij verder. “Het is evenwel niet gezegd dat het zo zal blijven. De coronamaatregelen worden meer en meer versoepeld en de heropstart verloopt geleidelijk. Mensen veranderen niet zomaar meteen hun gedrag. Het is dus mogelijk dat de evolutie van de epidemie nog zal veranderen in de toekomst.”

Ook waarschuwt Van Gucht voor de zomerhitte. “De kans is groot dat we deze zomer meerdere hittegolven te verwerken zullen krijgen”, vertelde hij. "Risicopatiënten voor oververhitting zijn vaak dezelfde risicogroepen voor complicaties bij een Covid-19-besmetting. We denken dan vooral aan ouderen, mensen met chronische aandoeningen of mensen met obesitas.” 

Bron(nen):   HLN