‘Bij de schietpartij op de Dam in mei 1945 vielen veel meer doden’

De Duitse Kriegsmarine schoot op 7 mei 1945 waarschijnlijk veel meer mensen dood op de Dam dan tot nu toe werd gedacht. Tot nu toe leek het om 22 doden te gaan, schrijft het Leidsch Dagblad. Maar nazaten die zich in het incident hebben verdiept, tellen 33 doden en hebben nog eens 10 namen die niet bevestigd zijn. Op de Dam stonden op 7 mei 1945 duizenden mensen te wachten op de Canadezen die echter een dag later kwamen. Duitsers van de Duitse Kriegsmarine openden het vuur, vermoedelijk omdat de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) Duitsers arresteerden, terwijl dat tegen de afspraken met de Canadezen was. Onderzoekers hebben alle artsverklaringen van het Binnengasthuis van mei 1945 onderzocht. Daaruit blijkt dat er wel zestig mensen aan kogelwonden zijn overleden. Officieel zouden er 22 doden zijn, dus dat lijkt niet te kloppen. Ook in het Vondelpark en bij het Victoriahotel waren schietpartijen. Door nabestaanden te benaderen, kwam men er achter dat er veel meer slachtoffers waren van de Damschietpartij. De namen moeten op een plaquette komen die in 2015 moet worden geplaatst. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies zegt het ’heel goed mogelijk te achten dat er inderdaad meer doden zijn gevallen ten gevolge van de schietpartij op de Dam dan eerder werd aangenomen’ .  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Hier,nog wat aanvullende info voor de liefhebbers;

  http://gerard45.bloggertje.nl/note/21547/mei-1945-veel-slachtoffers-door-het.html

  • John

   Goed dat je Gerard de Boer hier nog even onder aandacht brengt.
   Het gebeuren is een grote smet op de bevrijding. De Duitsers waren gefrustreerd en daardoor getart. Het was een levensgevaarlijke situatie die gewapende mannen zonder opperbevel nog in de stad. De BS was gretig, te gretig, vooral wie nog geen heldendaden op zijn blazoen had wilde maar al te graag nog even hun eergevoel bevestigen.
   Op 5 mei 1945 ben ik er getuige van geweest hoe Duitse burgers, die de hele oorlog tussen de Nederlanders hadden gewoond, zonder hun omgeving kwaad te hebben aangedaan door BS-ers uit hun huizen werden gesleurd, geslagen en afgevoerd als collaborateurs. Hun bezittingen werden geroofd, meegenomen of op straat onder de toegestroomde mensen uitgedeeld. Tezelfdertijd werden talloze Nederlandse meisjes onteerd, kaalgeschoren en met teer besmeurd omdat ze met Duitse soldaten hadden omgegaan.
   Het Duitse Kriegsmarine detachement heeft zich misdadig op weerloze bevolking uitgeleefd, maar ze zijn beslist ook geprovoceerd door halfvolwassen knapen die zo nodig de held moesten uithangen toen dat zonder risico mogelijk leek…

   (in antwoord op knier)
 2. John

  Kritiek op de BS in de uren na de capitulatie hier geuit, niet gewenst?
  Censuur? Plaatsing vertraagd? Bericht: “uw commentaar moet eerst goedgekeurd worden”. Graag alsnog plaatsing van de reactie.

 3. Arthur Rebattu

  Onze stichting heet Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945. In februari kregen we bij het Amsterdams Stadsarchief 5 dozen in te zien met daarin doodsoorzaakverklaringen van artsen en politie en Opgaven Wegens Overlijden van mei 1945. Van de zwaargewonden door kogels die niet direct waren gestorven op De Dam maar later werd de overlijdenslocatie het betreffende hospitaal genoteerd. Veelal geen vermelding van de schietlocatie. Voor deze groep hebben wij getuigenissen nodig om de locatie alsnog te verifiëren. Van in totaal 34 doden door schotwonden hebben we De Dam als locatie kunnen aantonen op dit moment. 10 gevallen zijn nog in onderzoek, maar er komen nog nieuwe namen via meldingen bij, waarvan we de artsverklaringen/politieverklaringen nog moeten zoeken.

Reacties niet toegestaan