paus pakt nu door

Aan één controverse heeft de katholieke kerk kennelijk niet genoeg. De paus heeft dit weekeinde voor nieuwe ophef gezorgd door de benoeming van een omstreden priester tot hulp-bisschop van Linz, in Oostenrijk. Het gaat om Gerhard Maria Wagner, een priester die heeft beweerd dat de orkaan Katrina een 'goddelijke vergelding' was voor het losbandige leven in New Orleans. Wagner heeft ook kinderen gewaarschuwd voor het lezen van de boeken van Harry Potter, omdat deze 'satanisme' zouden verspreiden. De nieuwe bisschop dankt zijn reputatie verder aan zijn mening dat de Tsunami - die in 2004 op kerstavond een ravage aanrichtte in Azië -  een straf was voor rijke toeristen die naar het 'arme Thailand' waren gevlucht. De benoeming van Wagner heeft in Oostenrijk een storm van kritiek ontketend.
Tegelijkertijd nemen veel vooraanstaande katholieken afstand van de beslissing van het Vaticaan om de ex-communicatie van vier bisschoppen van de aartsconservatieve broederschap Sint Pius X ongedaan te maken. Een van de vier, Richard Williamson, zei onlangs voor de Zweedse televisie dat hij niet gelooft dat zes miljoen joden zijn overleden in concentratiekampen van de Nazi's. De aartsbisschop van Wenen, Christoph Schönborn, was vernietigend over de beslissing om Williamson weer op te nemen in de katholieke kerk. "Wie weigert de Shoah te erkennen, kan niet door de kerk worden gerehabiliteerd," zei hij tegen de Oostenrijkse omroep ORF op zondag. De Israëlische minister van Religieuze Zaken Yitzhak Cohen heeft tegen Der Spiegel gezegd dat hij het advies heeft gegeven om alle banden door te snjden met "een orgaan dat holocaust-ontkenners en anti-semieten toelaat als leden."
Williamson heeft inmiddels excuus aangeboden voor de ophef die hij heeft veroorzaakt, maar hij heeft zijn opmerkingen over de Holocaust niet teruggekomen. Hij lijkt binnen Sint Pius X met zijn opvatting ook niet alleen te staan. De leider van het genootschap in het noordoosten van Italië, Florian Abrahamowicz, vertelde de Tribuna di Treviso afgelopen donderdag dat de gaskamers volgens hem bestonden als een middel om te ontsmetten. Dat er ook mensen zijn gedood, trok hij in twijfel.

Bron(nen):