Vliegen wordt weer gevaarlijker

Het vliegtuigongeluk bij Amsterdam is het derde grote ongeluk in Europa sinds augustus. En wat het onderzoek, dat nog maar net is begonnen, ook moge uitwijzen, het ongeluk draagt bij aan de overtuiging van experts dat vliegen in Europa en de VS de laatste tijd gevaarlijker is geworden, zegt The Wall Street Journal.
Het aantal grote ongelukken in Europa met vliegtuigen van westerse makelij steeg vorig jaar met dertig procent ten opzichte van 2007, volgens de meest recente gegevens van de IATA. Ten opzichte van het aantal vluchten steeg het aantal ongelukken zelfs dramatisch: van een ongeluk op drie miljoen vluchten in 2006, 2006 en 2007 tot een ongeluk per miljoen vluchten in 2008. Ook het aantal ‘bijna’ ongelukken, zoals het bijna botsen van vliegtuigen, lijkt te stijgen.
De cijfers van Engeland, waarover The Wall Street Journal beschikt, zijn in ieder geval dramatisch: in 2004 en 2005 waren er 14 serieuze ‘bijna’ ongelukken per miljoen vluchten; in 2008 waren dat er 28. Vliegen is nog altijd de veiligste wijze van transport, maar de snelle daling van het aantal ongelukken is voorbij en lijkt te hebben plaatsgemaakt voor een stijging van de risico’s van de luchtvaart. De Huffington Post komt, na raadpleging van een statisticus overigens wel met een sterke relativering: statistisch zal je pas een vliegtuig ongeluk krijgen als je vanaf nu 164.000 jaar blijft vliegen