Michelin geeft sterren

De Franse Michelingids heeft de buurman van president Sarkozy een derde ster gegeven. Het gaat om Eric Fréchon van Le Bristol, een zeer voornaam hotel annex restaurant dat zich naast het Elyséepaleis in Parijs bevindt. Het is een oud vraagstuk in culinair Frankrijk of het dure restaurant van een deftig hotel wel net zo goed is als het lijkt.
De Michelinsterren worden in beginsel uitgedeeld aan goede restaurants en drie sterren is daarbij het summum. In enkele gevallen is een goed restaurant verbonden aan een vermaard hotel, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Wel komt het voor dat een restaurant dat sterren heeft gekregen, ijlings enkele kamers ter overnachting bouwt om zo te profiteren van de faam van de keuken.
Nu is bij de verschijning van de honderdste Michelingids het restaurant van het beroemde hotel Le Bristol in de prijzen gevallen. De Franse Michelin-directeur ontkende vandaag bij de presentatie dat hier drie sterren zijn uitgedeeld, omdat Le Bristol zulke vermaarde gasten kent (Tony Blair, president Moubarak van Egypte). Nee, de zaak zou oer-Franse gerechten van grote klasse op de kaart hebben staan en dat verdiende deze onderscheiding. Ook het feit dat buurman Sarkozy een vaste gast is, speelde geen enkele rol.
Op de persconferentie waar hij dit meedeelde, waren meerdere journalisten die hem geloofden.

Bron(nen):   Le Nouvel Observateur