From Paris, With Love

De aloude parisienne in haar simpele zwarte jurk is de lieveling van het nieuwe modeseizoen. Dat zegt Suzy Menkes, modegoeroe van de International Herald Tribune, die sinds jaren met veel gezag de shows volgt in Milaan, Parijs en elders. Menkes houdt het er op dat de aloude Franse kenmerken – chique en elegant – helemaal passend zijn in tijden van recessie.
Zo is zelfs Christan Lacroix bekeerd tot de eenvoud - hij presenteert zijn nieuwe creaties niet in een couturesalon, maar in een parkeergarage. En zijn drukke dessins die vroeger qua kleurenpracht aan de Provence deden denken, zijn behoorlijk op z’n retour.
Ook bij andere ontwerpers meent Menkes de nodige retro-elementen te ontdekken. Bijvoorbeeld bij de inmiddels bejaarde Sonia Rykiel die ooit Franse poëzie voorlas terwijl de modellen langskwamen, en die nu weer teruggrijpt op haar oude succesnummers.
Aan een detail was tijdens de recente shows te zien dat de tijd niet stilstaat. Op enig moment ging een model over het plankier dat riep: "My name is Julia - and I am a black fox." Ze had een Russisch accent en de reden van deze opmerking was dat ze een harige jas droeg. Uniek, zegt Menkes, een model dat spreekt, een model dat zelfs lacht! Nooit eerder vertoond in modeland.

Bron(nen):   International Herard Tribune