De jacht op de Mexicaanse bandiet

Wat zou de Nederlandse politie doen als bekend wordt dat drugskoeriers de zuidelijke grens passeren om hun spullen ons land binnen te brengen? Vermoedelijk rijdt in een dergelijk geval een politiebusje vanuit Breda naar het Shell Station Hazeldonk-Oost aan de A16 en stelt zich ter plekke verdekt op om mogelijke transacties in kaart te brengen. Uiteraard als het werk- en rusttijdenbesluit van de politie dit alles toestaat.
Wat doet de Amerikaanse politie als steeds meer drugs de Amerikaans-Mexicaanse grens passeren? Dan worden 460 extra agenten ingezet om drugs-gerelateerd geweld in de grensstreek de kop in te drukken, aldus The New York Times. Het zijn de drugs die van zuid naar noord gaan en het zijn de wapens die van Amerika naar Mexico verhuizen - waarmee het drugsgilde aldaar zijn wensen een iets dwingender karakter weet te geven.
De extra inzet van politie-personeel moet ondermeer resulteren in meer controle van auto’s die de grens passeren. Overigens zijn van de Amerikaanse overheid meer initiatieven te verwachten om dit probleem aan te pakken. Dit is nog maar het begin, zo laat Washington weten. En dat allemaal om de drugsoverlast in staten als Arizona en Texas tegen te gaan.
De coke-industrie is in Mexico inmiddels zo groot dat het drugskartel in het hele land zijn tentakels heeft uitgeslagen. Met vertakkingen naar de USA, inclusief bijbehorende gewelddadigheden.

Bron(nen):   The New York Times