Dood op de Eiger

Op de wanden van de Eiger zijn twee ervaren Zwitserse klimmers gestorven. Gisteren waren ze op tweehonderd meter van de top gespot door een helicopter en getaxeerd als niet meer in leven; het weer was toen te slecht om ze te bereiken.
Eentje is inmiddels van de berg gehaald. Het tweede lijk is nog niet geborgen in verband met het weer. De twee alpinisten waren zondag de noordwand opgegaan, ondanks de waarschuwing dat het weer zou omslaan.
De Eiger (3970 meter) is minder hoog dan de Jungfrau en de Mönch (beide boven de vierduizend meter) maar geldt als de meest spectaculaire berg in Europa. In het bijzonder de noordwand – ook wel Moordwand geheten – is onder alpinisten een zogeheten uitdaging. Tientallen klimmers kwamen hier al om het leven vanwege ijsafzetting en steenval.
Een dag na hun vertrek waren de twee Zwitsers al niet meer te traceren. Het weer op de Eiger was extreem slecht. De sneeuw op de hellingen was meters dik, er was sprake van dikke mist en de temperatuur was 22 graden onder nul.
Dinsdagochtend had een van de vaders nog telefonisch contact met zijn zoon. Hij zei dat van zijn maat de handen bevroren waren. Daarna werd de verbinding plots verbroken.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung