In memoriam: voice mail

Voice mail is in razend tempo overbodig aan het worden. En inmiddels zó achterhaald, dat er mensen zijn die hun boodschappen niet eens meer afluisteren. In het moderne communicatie-universum is de voice mail onmiskenbaar iets van vroeger, voorbijgestreefd door email en Facebook.
In de jaren tachtig was voice mail nog een mirakel. Wie herinnert zich niet z’n eerste (grote!) antwoordapparaat dat naast de telefoon stond? Voor veel geld gekocht en daar stonden boodschappen op van mensen die gebeld hadden terwijl jij elders was. Het was gewoon een wonder. En tegelijk het einde van een prachtig tijdperk dat iedereen nog min of meer onbereikbaar (onvindbaar) was.
Beep! Snel luisteren!
De Hollywood-scriptschrijvers waren onmiddellijk voor het apparaat gevallen en in talloze films hoorde je de beep en de boodschap die volgde. Tjonge jonge, wat modern.
Maar nu hebben we de mailbox die dagelijks volstroomt met boodschappen. Zonder ‘uh,’ ‘ah’ en vreemd gestotter. En zonder de omslachtige manier om je boodschappen af te luisteren. Email is gewoon veel sneller, goedkoper en doelmatiger.
De voice mail is aan de verliezende hand en voor hij voorgoed verdwijnt, moeten we ons nog één keer bedenken hoe modern deze uitvinding ooit was. En hoe ouderwets hij inmiddels is.

Bron(nen):   The New York Times