Groeten uit Mombassa

De crew van de containerboot Alabama is in Mombassa, Kenia, aangekomen en kijkt terug op hun onverwachte ontmoeting met Somalische piaraten. 
Het schip was deze week met hulpgoederen onderweg naar West Afrika toen het werd overvallen. 
Een van de mannen vertelt hoe hij in gevecht met een Somalier met een ijshaak uithaalde en hoe die haak in de hand van zijn tegenstander terecht kwam. Hij doet dit ten overstaan van een grote media-delegatie, want het feit dat voor het eerst sinds tweehonderd jaar een Amerikaans schip op een dergelijke manier is overmeesterd, is groot nieuws. 
Overigens zit de kapitein (foto) van de Alabama nog steeds op zee, op een van z'n eigen reddingsboten waarmee de piraten hem hebben meegevoerd in afwachting van uitbetaling van het geeiste losgeld. 
In westerse hoofdsteden is men zenuwachtig over de piraterij die links en rechts de kop opsteekt en tot op heden niet afdoende kan worden beantwoord. 
Vermoedelijk zijn de problemen dermate groot, dat een mediacursus voor de scheepsbemanningen geen prioriteit heeft. Zodat een van de crew-leden van de Alabama vannacht in Mombassa gewoon tegen de klaarstaande journalisten kon zeggen: "You're a bunch of fucking leeches."

Plus: Lezers van The New York Times vertellen hoe piraten moeten worden aangepakt (link 2) Leuk idee voor het forum der Telegraaf-lezers!

Bron(nen):   The Independent  The New York Times