Nieuwe nummerborden

Nee, lach ons niet uit, omdat we beginnen over nieuwe nummerboden. En dat nog wel in Frankrijk.
Vanaf morgen krijgen nieuwe auto's in Frankrijk een ander kenteken dat niet lijkt op het oude. Wie vanaf 15 juni een tweedehands auto koopt, krijgt eenzelfde behandeling. Het nieuwe nummer is persoonsgebonden en iemand houdt het de rest van zijn leven.
Toen deze vernieuwing bekend werd, stak een storm van protest op. Mensen wilden hun oude nummerbord houden, want dat nummer sloot af met het nummer van het departement waar iemand woonde. En zo kon je dus zien waar een auto vandaan kwam. 75? dat was een arrogante Parijzenaar. 59? een sukkel uit de buurt van Roubaix, etc.
Eerst werd nog geroepen: helaas, moet van Europa. Maar toen de Fransen boos bleven, geschiedde een wonder: de bureaucraten luisterden naar de bevolking. En nu bestaat de mogelijkheid om naast het verplichte nummer de aanduiding van je eigen departement op je nummerplaat te graferen.
Wel heeft de overheid - om niet helemaal af te gaan - een nieuwe reden bedacht om deze operatie te rechtvaardigen: de nieuwe nummers helpen in de strijd tegen autodiefstallen.
En zo is iedereen weer tevreden.

Bron(nen):   Libération