Onder de Burka

"Dit is de laatste mode," zegt Abdullal Hayek, marktkoopman in de Hamidiyeh Souk van Damascus. Hij laat een piepklein BH'tje zien. Het zijn twee driehoekjes gemaakt van heel dun suikerfondant. "Zodoende kan de man het ondergoed van zijn vrouw opeten. Het komt in de smaken ananas, mango en chocola." 
Een stuk in Der Spiegel werpt een nieuw licht op de vermeende preutsheid in islamitische landen als Syrië. Men is, zo blijkt, in het het Midden Oosten niet uitsluiten bezig met de jihad. 
Het is begonnen met de komst van internet. Toen zagen ook de inwoners en inwoonsters van Damascus en andere Arabische steden wat er te koop is op aarde. En ze wilden hun deel. Omdat het leuk is, maar ook om een heel Arabische reden: de meeste moeders zouden het erg fijn vinden als de man van hun dochter zich beperkt tot één vrouw. Ze proberen hun dochter dan ook zo spannend mogelijk het huwelijk in te sturen. 
Gewoonte is dat een bruid minstens dertig stelletjes ondergoed mee het huwelijk in krijgt. Daar zitten nu dus ook vaak heel verrassende bij. Er zijn ook setjes met een ingebouwd mechanisme: klap in je handen en alles valt uit. 
Welingelichte kringen beperkt zich uiteraard tot een enkel voorbeeld, de maatschappelijk verklaring van het fenomeen en een neutrale foto. Wie meer wil weten en zien kan bij het openhartiger en smeuïger Der Spiegel terecht. Ook voor foto's.

Bron(nen):   Der Spiegel