New balls, please

De meest beroemde tennisbaan ter wereld waar ieder jaar partijen worden afgebroken omdat het opeens begint te regenen, is voortaan overdekt. Het Centre Court van Wimbledon heeft een 3.000 ton wegende overkapping gekregen.
Nog maar twintig jaar geleden zou alleen al het idee dat het jaarlijkse kampioenschap van Wimbledon niet in de open lucht kon plaatsvinden tot enorme protesten hebben geleid. Dergelijke vernieuwingen had de All England Club, organisator van het grootste tennistoernooi ter wereld, nimmer mogen doorvoeren. Destijds was ook niet te voorspellen wanneer een tennispartij was afgelopen – desnoods pas in de nacht. Wimbledon was immers een ‘outdoor’ event – met alle stress die daarbij hoort.
Maar voortaan kunnen alle 15.000 toeschouwers van de partijen op het hoofdveld precies op tijd komen – en precies op tijd weer vertrekken. Handig. Praktisch. Lekker modern.
Ook op andere terreinen heeft het Londense toernooi al blijk gegeven van nieuwe inzichten. Het lang bestaande (grote) verschil tussen prijzen voor mannen en voor vrouwen is eveneens verleden tijd. Winnaar en winnares krijgen ieder 850.000 pond.
En nu dus het dak. Als het weer slecht wordt, beslist de scheidsrechter of het dak open blijft of niet. In het laatste geval geeft hij de ‘button pusher’ opdracht de baan af te sluiten.

Bron(nen):   The Times