Griep: Mexico economisch tot stilstand gekomen

Terwijl journalisten zich verdringen rond de luchthaven gates om roomblanke Europeanen en Amerikanen te ondervragen, voltrekt zich in Mexico zelf een echt drama.
Het ging met Mexico al niet goed, eigenijk nooit. Daar kwam de drugsoorlog bij, die huishoudt in grote delen van het land. En toen de crisis die in derde wereldlanden veel harder aankomt dan in rijke landen.
En bij al die ellende is nu ook nog de griep gekomen. De Mexicaanse economie komt  krakend tot stilstand. “Er bestaat het risico dat 70 procent van de mensen zijn baan verliest door een golf van faillissementen," zegt de Mexicaanse krant La Jornada. "Vijfentwintig procent van de economie is door de griep verlamd geraakt."
De Mexicaanse president riep burgers op vanaf vrijdag 1 mei vijf dagen thuis te blijven. Het hele land is economisch grotendeels stil komen te liggen. De oproep volgt op het nieuws dat de WHO alarmfase vijf heeft afgekondigd. Dat is de een-na-hoogste fase.
Update: De varkensgriep heeft ook Nederland bereikt. Het virus is vastgesteld bij een 3-jarige kind dat onlangs terugkeerde van een familiefeest in Mexico. Zie derde link.


Bron(nen):   La Jornada  Reuters vai Alertnet  De Pers