Verdrinking terugkerend zomerprobleem

Het is zomer en dus lezen we steeds nare berichten over verdronken kinderen. In veel gevallen had meer en beter toezicht de verdrinking kunnen voorkomen. Voor wie gaat zwemmen met kinderen het één en ander op een rij: - kleine kinderen kunnen in een laagje water van 10 cm verdrinken omdat zij zich nog niet om kunnen draaien - Een verdrinkend slachtoffer lijkt soms te trappelen met armen en benen, maar dat zijn reflexen. Neem direct actie. Na het trappelen is de drenkeling volkomen geruisloos, je hoort geen gil.  Het gaat ook erg snel. Kinderen weten nog niet dat bewegen met het lichaam ervoor kan zorgen dat ze weer boven komen - Voortdurend, maar dan ook echt voortdurend toezicht is noodzakelijk. Zwembandjes aan en zelf even koffie gaan drinken is geen optie. Als de één op het strand een boek leest, let de andere ouder op. Spreek steeds af wie er oplet. Laat geen oudere kinderen oppassen die niet weten hoe makkelijk kleine kinderen verdrinken - Als je een drenkeling ontdekt haal die dan meteen naar de kant. Laat direct een ambulance bellen. Controleer de ademhaling door de kin op te tillen. Breng het hoofd naar achter, knijp de neus dicht, haal diep adem en geef mond-op-mondbeademing. Controleer of daarbij de borstkas omhoog komt of niet. Blijf dit bij kinderen elke 3 seconden herhalen, bij volwassenen elke 5 seconden totdat hulpverleners gearriveerd zijn. Als snel met beademing wordt gestart, kunnen drenkelingen tot 45 minuten na het ongeluk nog gereanimeerd worden

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Goede tips: vooral goed opletten.

  De laatste tijd is de trend: steeds vaker en langer bandjes verplichten….. dat klinkt allemaal veilig en fijn en goed, maar het is én een inbreuk op de verantwoordelijkheid van de ouder zelf, én het is schijnveiligheid, zeker in de zee en open water.

  Mijn kinderen hebben het beste leren zwemmen toen ze hele dagen in een zwembad lagen zonder bandjes, maar met ouderlijk toezicht. De zwemles in het zwembad perfectioneert dan de techniek.

  Maar aub stoppen met al die vaders het zwembad uitzetten die hun kinderen op zaterdag willen leren zwemmen in het kikkerbadje, zonder bandjes. Of waarvan de kinderen allang goed kunnen zwemmen, maar waar ze net 2cm te klein zijn volgens de 120cm limiet die een zwembad stelt.

  • catchit64

   Je hebt gelijk, maar soms gaat het zo snel. Er is geen enkele ouder die wil dat zijn kind wat overkomt alleen doe de een het wat laconieker dan de ander en daar schuilt ook een gevaar in.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. zo maar iemand

  Schoolzwemmen herinvoeren.

Reacties niet toegestaan