Het werkende leven over twintig jaar…

De kantoortijger verdwijnt. In 2033 zijn de werkweken korter, de werktijden flexibeler en de werknemer zelfstandiger.   Wim de Ridder, hoogleraar Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek aan de Universiteit Twente: “Kunstmatige intelligentie is straks sterker dan menselijke intelligentie, denk aan supercomputer Watson. Watson adviseert longartsen bij het stellen van diagnoses en geeft adviezen aan cliënten in het bankwezen. Al het gestandaardiseerde werk zal worden overgenomen door robots. Voor mensen komt er ander werk in de plaats, maar een vijfdaagse werkweek krijgen we niet meer gevuld. De tijd die overblijft, gebruiken we om te blijven leren.” We werken ook niet meer van negen tot vijf op hetzelfde kantoor. Erik Bouwer, journalist en publicist op het gebied van technologie en informatie: “Het kantoor van de toekomst is geen gebouw, maar een concept. Het is mogelijk om 24 uur per dag zeven dagen per week te werken op allerlei verschillende locaties.” Verder verandert de rol van de werknemer. Het hiërarchische systeem verdwijnt en een werknemer wordt een zelfstandige professional. Hij heeft geen vast dienstverband of werkgever, maar werkt in verschillende teams voor allerlei opdrachtgevers. De Ridder: “Werknemers moeten zich binnen een team verdiepen en specialiseren. Ook blijven ze hun levenlang leren. Het vaste maandsalaris verdwijnt en prestatiebeloning komt terug. Werknemers worden betaald voor het werk dat ze hebben gedaan.” Het blijft lastig te voorspellen hoe de toekomst er precies uit gaat zien, maar één ding is zeker: nieuwe technologie brengt flinke veranderingen met zich mee voor het werkende leven. En die technologie ontwikkelt zich sneller en sneller.  

Bron(nen):   Intermediair      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Rokers

  Waarom geloof ik dit niet meer ?
  Maar weinig is er uitgekomen van de voorspellingen uit de jaren 70/80 vdve.
  In 2000 hebben we allemaal een elektrische auto.
  Sorry, ik heb alleen maar een fiets. Niet eens een rijbewijs.

  Een volautomatisch huis.
  Sorry, alleen de CV is semi automatisch.
  Ik zet die beneden aan.

  Er komt nog steeds water uit de kraan.
  Maar hoe lang nog vraag ik mij af ?
  En ik kook nog steeds op gas.

  • AT

   Je hebt niet echt naar Chriet Titulaer geluisterd, he!?

   (in antwoord op Peter Rokers)
   • Peter Rokers

    Niet alleen naar hem. Maar ik denk dat hij ook wel een beetje teleur gesteld is hoe langzaam alles gaat.

    (in antwoord op AT)
  • catchit64

   Wondere wereld is dagelijks te zien op Best 24. Veel belachelijke gadgets die het niet hebben gehaald maar soms waren het dingen die nu dagelijkse realiteit zijn.
   Erg aan te bevelen als je een half uurtje onderuit gezakt terug in de tijd wilt.

   (in antwoord op Peter Rokers)
   • Peter Rokers

    Is dat een herhaling ofzo ? Er is inderdaad een hoop te koop en het 1 en ander zit natuurlijk wel verwerkt in ons dagelijkse leven in machines. Maar ik werk nu al ruim 20 jaar met een pc en ben in 1980 begonnen met de eerste mikrokomputer. De beeldschermen zijn platter geworden. De opslag is groter geworden en er veranderde wel wat aan de manier waar op.

    Het gaat veel sneller stuk vind ik allemaal.
    Problemen met treinen. Hightech.
    En dat komt niet alleen door het weer.
    Veel problemen met vliegtuigen.
    90% wordt niet eens meer gemeld.
    Kinderziekten kun je het niet echt meer noemen.

    Als we naar witgoed krijgen gaat dat al lang niet meer zolang mee als vroeger. Je mag blij zijn als een wasmachine 5 jaar mee gaat.
    Door de euro lijkt alles goedkoper, maar dat ter zijde.

    Die robots zijn op zich wel leuk en als je ze ziet voetballen dan denk je: grappig, maar wat heb je er eigenlijk aan ?
    Is dat eigenlijk niet verspilling ?

    Auto’s die sneller in brand vliegen.
    Heel veel vrachtwagen ongelukken.
    Ja, de mens blijft toch eind verantwoordelijke.

    Het is jammer dat robots het allerzwaarste werk nog niet hebben over genomen en het aller vervelendste. 😉

    (in antwoord op catchit64)
 2. Anton Martens

  Wat ik me afvraag bij dit gegeven is wat alle mensen zonder hobby’s/een passie/creativiteit, gaan doen. Niet voor niets gebeurd de meeste rottigheid omdat de verveling bij vooral de jeugd toeslaat. Ik ken echter ook genoeg volwassenen die zichzelf niet eens fatsoenlijk bezig kunnen houden en vooral op de bank hangen en zich allerlei flauwekul laten voorschotelen op tv. Met andere woorden: Als dat maar goed gaat…

  • AT

   Maar waarom zou niet precies het tegenovergestelde kunnen gebeuren? Juist doordat mensen hun eigen tijd kunnen indelen, kunnen ze ook andere bezigheden gaan ontplooien. Juist dat TV gehang komt denk ik voort uit een standaard ritme van 18h thuis, 18:30h eten en vanaf 19 TV staren.

   (in antwoord op Anton Martens)
   • Anton Martens

    Dat zal bij een heleboel mensen ook gaan gebeuren maar het gaat mij om een bepaalde groep mensen. Het type dat nooit ergens zin in heeft, alles teveel moeite vind en nooit wat voor een ander over heeft. Maar je hebt in zekere zin ook wel gelijk. Ik ben vaak zat voor gek versleten omdat ik er voor uitkwam dat ik geen televisie kijk en liever wat voor mezelf of met anderen doe.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Ja, je bedoelt de ‘lost cases’ om het maar oneerbiedig te zeggen. Waarschijnlijk is hun instelling ook niet afhankelijk van het werkritme maar zit het in de persoonlijkheid gebakken, dat haal je er met andere werkuren niet uit.

     (in antwoord op Anton Martens)
 3. AT

  Laten we zeggen dat we steeds meer deze werkvorm gaan hanteren, maar het zal zeker niet zo zijn dat iedereen zo werkt. Wat belangrijk is, is dat we toegaan naar een werkverhouding gebaseerd op productiviteit / resultaat en niet meer op basis van uren en aanwezigheid zoals nu. Sommige mensen zijn productiever om 19h, anderen om 11h. Je zou als bedrijf eigenlijk stom zijn als je hier niet je bedrijfsvoering op aan past. Zelf heb ik een klein bureau met drie werknemers en een stagiair. Bij ons spreken we een deadline af (nou, doorgaans doet de opdrachtgever dat), wat er geproduceerd moet worden en we spreken overlegmomenten af. Soms wordt er thuis gewerkt en via de mail of skype even teruggekoppeld. Werkt perfect!

  Inspirerend was de uitzending van Tegenlicht over Ricardo Semler, geen kleine jongen. http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2013/januari/Ricardo-Semler.html

 4. VanSpeijck

  Ik deel de visie dat de productiviteit steeds meer zal worden overgenomen door “robots”; in welke vorm dan ook. Ook zal m.i. de menselijke inspanning veranderen van productiviteit naar vormend en lerend. Theoretisch zou je zelfs kunnen stellen dat alles geautomatiseerd wordt geregeld en de mens tijd heeft om zich te vormen (leren) en sociaal dienstbaar te zijn.

  Wat niet wordt besproken zijn de maatschappelijke gevolgen. Binnen het huidige economisch model word je beloond naar jouw inspanning. En de waarde van die inspanning wordt in geld beschikbaar gesteld. Op de eigenaren van de robots na wordt -volgens deze visie over twintig jaar- door de mens (nagenoeg) niet meer geproduceerd. En levert de mens ook geen inspanning van waarde.

  Naar mijn mening zal een andere vorm van samenleving ontstaan waarbij eten, kleding, huisvesting, energie, vervoer etc. vrij beschikbaar is. De tijd wordt besteed aan educatie, creativiteit, sport, sociale betrokkenheid voor kinderen en ouderen. De beloning zal worden verkregen door de inspanning om gezamenlijk de samenleving te optimaliseren. Verspilling te voorkomen en onrecht en ongelijkheid te voorkomen.

  Het kan natuurlijk ook anders gaan. De menselijke inspanning vervalt, inkomens vallen weg, armoedeval volgt, alleen de eigenaren van productiemiddelen verdienen en anarchie ligt op de loer. Maar dat gebeurt alleen indien we het huidige economische model krampachtig en met man en macht in stand willen houden.

  Dus daag ik de politiek uit om zinvolle besluiten te nemen die gebaseerd zijn op de verwerkelijking van het werkende leven over twintig jaar… De keuze voor een evenwichtige samenleving of de opmaat voor maatschappelijk verval.

Reacties niet toegestaan