Brood en spelen in Donezk

Vanavond vindt in Istanbul de UEFA Cup-finale plaats tussen het Duitse Werder Bremen en Schachtjor Donezk uit de Oekraïne.
Die Zeit vertelt vandaag meer over deze tot voor kort onbekende club en opnieuw is dat het verhaal van een gefortuneerde man die zijn eigen speelgoed wilde. Rinat Achmetow is eigenaar van de voetbalclub en een van de rijkste mannen uit Oost-Europa. Hij vindt dat Schachtjor een van de beste clubs van Europa moet worden en dankzij zijn dikke portemonnee komt die droom snel dichterbij.
Achmetow is de eigenaar van talloze ertsmijnen en heeft zo’n 160.000 mensen op de loonlijst staan. Inmiddels bestaat zijn imperium ook uit banken, verzekeringen en mobiele telefoonnetwerken.
Hij liet een splinternieuw voetbalstadion bouwen dat nu aanstonds wordt opgeleverd en intussen stak hij zijn centen in goede voetballers, goede trainers en andere mensen die de club structuur en allure wisten te geven.
Schachtjor is een echte arbeidersclub en Rinat Achmetow geeft zijn kompels goedbeschouwd alles wat ze nodig hebben: brood en spelen. Als ze na gedane arbeid boven de grond komen, is het aangenaam om naar Braziliaanse balartiesten te kijken die de baas heeft aangekocht.
Dat ze daarbij hun pas verdiende geld weer pijlsnel inleveren bij de man die kort tevoren hun salaris uitbetaalde, is maar een detail. Want iedereen lijkt blij te zijn met deze club die alle voetbalreputaties aan flarden schiet.

Bron(nen):   Die Zeit