Wie vermoordde Van Gogh?

Politie en justitie  denken dat gekleurde mensen vaker misdrijven begaan dan niet-gekleurde mensen. Ze letten dus extra op gekleurde mensen.  Dit werkt averechts op de bestrijding van criminaliteit en terrorisme. Dat is een opmerkelijke constatering van NRC Handelsblad.
Uit iedere statistiek blijkt dat de criminaliteit onder etnische groepen een veelvoud is van die onder autochtonen, maar daarmee rekening houden heeft toch geen zin. Dit blijkt, zo schrijft NRC, uit Brits onderzoek van het Open Society Institute (OSI) Het OSI, een niet-gouvernementele organisatie die wereldwijd de ontwikkeling van een open samenleving, rechtsstaat en democratisering nastreeft, deed onderzoek naar het gebruik van de stereotypen bij politieoptredens in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en andere EU-lidstaten.
Aanleiding waren de aanhoudende klachten van Europese migranten over discriminerende behandeling door politie en justitie. De klagers hebben volgens OSI en NRC gelijk. Etnisch profileren, binnen gestelde grenzen een legale politiepraktijk, varieert van het massaal onderscheppen van elektronisch dataverkeer ( datamining) tot intimiderende identiteitscontroles. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat in heel Europa dergelijke praktijken worden toegepast, ziet OSI-onderzoeksleider James Goldston ook specifiek Nederlandse ontwikkelingen.
Zo was na de moord op Theo van Gogh in 2004 het systeem om potentiële terroristen te identificeren teveel gericht op een brede groep moslims die zich netjes aan de Nederlandse wet hield, aldus Goldston. Het surveilleren van Nederlandse moslimgemeenschappen had volgens hem tot gevolg dat "moslims zich van de maatschappij vervreemd voelen en zelfs in angst leven". (Overigens was de veronderstelling dat de dader moest worden gezocht onder aanhangers van de Islam nog niet zo idioot en stereotype).
Behalve stigmatiserend noemt het OSI dergelijke politiepraktijken ondermijnend voor de rechtsstaat. Bovendien zou etnisch profileren ineffectief zijn. Zo was er na de bomaanslagen in de Londense metro in juli 2005 een grote toename van het aanhouden en fouilleren van Britse Aziaten, terwijl dit niet leidde tot extra arrestaties van terroristen. "Het is vaak meer een pr-stunt dan een echt antwoord op criminaliteit,” aldus het Britse rapport. (Overigens waren de daders van de aanslagen wel Aziaten).
Onderzoeker Goldston heeft drie belangrijke aanbevelingen voor de Europese lidstaten: „Etnisch profileren zou binnen de EU juridisch onmogelijk moeten worden gemaakt. Verder zou de politie meer moeten samenwerken met minderheidsgroepen. En er moeten meer gegevens worden verzameld over de manier en effectiviteit van politieoptreden.”

Bron: NRC Handelsblad

xLDen>nl GoogleC
maken