‘Verdachte Boston las extreemrechtse lectuur’

Tamerlan Tsarnajev, de overleden verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, las niet alleen extremistische artikelen uit islamitische hoek. Hij had ook extreemrechtse literatuur in huis over de superioriteit van blanken en complotten door de overheid. Dat meldt het BBC-programma Panorama maandag op basis van eigen onderzoek naar de radicalisering van de Tsjetsjeense broers Tsarnajev.

De lectuur die de 26-jarige Tamerlan las, varieerde volgens de BBC van uitleg over de beweegredenen van massamoordenaars tot stukken waarin gesteld wordt dat ,,Hitler een punt had''. Daarnaast bezat hij artikelen over Amerikaanse aanvallen met drones op burgers en over het lot van de gevangenen op Guantanamo Bay.

Volgens kennissen van de broers domineerde Tamerlan zijn jongere broer Dzjochar (19). Die rookte volgens een vriend voornamelijk heel veel wiet. Bidden deed hij naar verluidt nauwelijks. De oudere Tamerlan zou zich pas echt in de islam zijn gaan verdiepen, toen zijn bokscarrière vastliep. Hij zou zijn broer toen aan de hand hebben genomen.

Panorama wordt maandagavond uitgezonden.