Pure discriminatie

In Frankrijk wordt een reusachtige misstand aan de kaak gesteld.
Jongeren tussen de 18 en 26, afkomstig uit EU-landen, mogen gratis in Franse musea naar binnen, terwijl jongeren uit andere landen entree moeten betalen. Discriminatie, zegt SOS Racisme, en de organisatie die sinds lange tijd strijd tegen l’exclusion, stapt naar de rechter om hier een eind aan te maken.
Sinds 4 april bestaat de nieuwe regeling die er in voorziet dat jongeren helemaal voor niets in kunstpaleizen als het Louvre, het kasteel van Versailles en Centre Pompidou kunnen binnenstappen. In totaal gaat het om vijftig musea en een honderdtal nationale monumenten.
SOS Racisme
werd ongeveer twintig jaar geleden opgericht om een vuist te maken tegen de extreemrechtse Jean-Marie le Pen en zijn Front National. Destijds ontving de beweging veel steun (en subsidie) van de overige politieke partijen die niet goed wisten hoe ze Le Pen moesten uitschakelen.
SOS Racisme werd als het ware een gesubsidieerde verzetsbeweging en dat is tot de dag van vandaag zo gebleven. Hierbij is helaas niet alles te voorzien, maar één ding lijkt wel goed voorspelbaar: zolang er geld in wordt gepompt, komt er protest uit. Vandaag is dat de misstand van het gratis museum, morgen weer heel iets anders.
Als eerste gaat SOS Racisme nu het Louvre aanpakken; het museum heeft de aanklacht wegens discriminatie inmiddels binnen.

Bron(nen):   Libération