Bij ons in de PC

Aan Amsterdam Oud Zuid kun je goed verdienen.
Wat ooit een slaperig buurtje achter het Concertgebouw was, is nu een merknaam en wie ergens Oud Zuid op plakt, is verzekerd van aandacht en inkomsten. Voorwaarde is wel dat de buurt in dat geval een stel eigenschappen krijgt toebedeeld, die de werkelijkheid  ver overtreffen.
Het begon een paar jaar geleden met een speciaal magazine dat het maandblad Quote uitgaf, Oud Zuid geheten. Volgens het krantje woonden in de Concertgebouwbuurt bijzonder welvarende luitjes die zich stuk voor stuk verplaatsten in de meest luxueuze auto's. Als je een BMW had, was je een loser - daar kwam het wel op neer.
Zou het? Als we bij Welingelichte Kringen uit het raam keken, zagen we toch echt veel Opels, Nissans en VW’s in de straat staan, maar het was wel duidelijk dat dat niet was wat het publiek van Oud Zuid verwachtte.
Inmiddels verschenen boeken, tijdschriften, feuilletons (Evelien) en tv-series (Willemspark) die handelden over de buurt, steeds opnieuw dit vertrouwde patroon volgend, en het lijkt wel of niemand er genoeg van krijgt. Want toen Jort Kelder met Bij ons in de PC op de televisie kwam, toen bleek dat hij rustig het bekende sprookje nog een keer kon vertellen en niemand gaf een kik.
Dus daar waren ze weer, de zongebrande, gelifte, geverfde en borstvergrote bimbo’s die van de ene nailstudio naar de volgende tearoom gingen. Zonder werk maar wel met heel veel geld en credit cards op zak.
Vandaag lezen we in dagblad De Pers dat een steengoed nieuw boek is verschenen, Steenrijk geheten, en het speelt zich af in … Oud Zuid. Veel rijke en beroemde mensen, veel echtscheidingen, overspel, impotentie, perverse zakenlieden, zielloze seks en nog een stel inmiddels bekende ingrediënten.
De schrijfster, Mariëtta Nollen, zou het allemaal met veel talent hebben opgeschreven. Voor wie wel eens wil lezen hoe het er daar in Oud Zuid echt aan toegaat, is dit boek een must. “Een van de beste romans die het laatste jaar is geschreven,” aldus De Pers.
Zelf slaan we dit meesterwerkje maar even over.
Wel gaan we straks als iedere avond de hond uitlaten en als we langs het terras van Restaurant Sophia lopen, zullen daar vast weer veel provincialen achter een glaasje rosé zitten, tevergeefs wachtend op de spannende avonturen die Oud Zuid ze te bieden heeft.

Bron(nen):   De Pers