De mooiste plek op aarde

De drie Zwitserse kantons St. Gallen, Glarus en Graubunden hebben dit weekend gevierd dat op hun grondgebied plekken zijn uitverkoren voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat om de Glarner Hauptüberschiebung, een bergachtig natuurgebied van zo’n driehonderd vierkante kilometer, waaronder de Piz Sardona. 
Opvallend bij dit soort gelegenheden is de uitstoot van veel bijbelse retoriek. Mensen hebben de aarde ‘geerfd,’ daarom moet de aarde ‘beschermd’ worden om haar later te kunnen ‘doorgeven aan volgende generaties.’ Vervolgens gaat zo’n betoog naadloos over in de groene newsspeak van 2009. Een nationale en globale klimaatpolitiek dienen borg te staan voor het behoud van biodiversiteit, terwijl ook kwesties als genmanipulatie en kernsplitsing nog even voorbij komen. 
Wat gelukkig niet in bijbelse termen is te vatten, is de ongewone schoonheid van de Glarner Hauptüberschiebung, een gebergte dat zo’n 250 miljoen jaar bestaat, herkenbaar aan messcherpe bergpunten met een dikwijls rode gloed. 
Bijna even opzienbarend is de Rhätischen Bahn, een ingenieus stelsel van spoorlijnen en viaducten die het gebied doorkruist. Weergaloos mooi. Ook iets waar de Zwitsers heel zuinig op moeten zijn. Om door te geven aan… etc. 
Op de site van de Neue Zurcher Zeitung (zie de link) is een fotorail te zien met de allermooiste vergezichten.

Bron(nen):   Neue Zurcher Zeitung