Tour de France voor boeven

Deze week gaat een groep van 196 Franse criminelen door Frankrijk fietsen. Ze zullen 2.300 kilometer rijden en de finish ligt, net als bij de echte Tour de France, in Parijs.
Om problemen onderweg te voorkomen, rijden er 124 bewakers mee, zogenaamde ‘gevangenis-sportinstructeurs.’ Verder zullen de deelnemers in kleine groepjes rijden (in de echte Tour heb je ook groepjes, die dan teams heten).
In de gewone Tour de France wordt het hele spektakel betaald door sponsors, door allerhande bedrijven die hun waren aan de man willen brengen. In dit geval is de gewone Fransman de sponsor, want het is de overheid die betaalt. Dat geldt ook voor de 17 overnachtingen in de verschillende hotels die op de route liggen.
Doel van het experiment is reintegratie. De boeven moeten ontdekken dat het leveren van inspanningen ergens toe kan leiden. Ook zou deze groepsbezigheid goed zijn voor hun zelfvertrouwen en eigendunk.
The Wall Street Journal schrijft het allemaal op met de grootst mogelijke tegenzin. Alsof een geheel verzorgde trip met allerlei helpers lijkt op de echte samenleving waar deze criminelen straks hun opwachting zullen maken.
Overigens lijkt deze tocht niet in alle opzichten op de echte wielerwedstrijd. Zo is het de deelnemers tijdens de wedstrijd verboden om weg te sprinten.

Bron(nen):   The Wall Street Journal