Wat mannen willen

In zijn boek ‘The East, the West, and Sex’ beschrijft de Amerikaanse auteur Richard Bernstein hoe in sommige delen van de wereld de seksuele mores waren. Dat doet The New York Times verzuchten dat er in de geschiedenis toch echt minder preutsere werelddelen zijn geweest dan het bloedeigen vaderland. Suggestie voor een ondertitel van het boek ‘Boys Behaving Badly.’ 
Volgens Bernstein was de harem-cultuur tot het midden van de 19e eeuw min of meer gangbaar in de wereld; met uitzondering van een paar westerse landen waar het christendom wel heel diep was geworteld. 
De auteur meent dat deze cultuur meer recht deed aan de mannelijke seksuele wensen dan de westerse beschaving – die monogamie hoog in het vaandel heeft staan. De mannelijke natuur wordt volgens Bernstein beheerst door een voorkeur voor jeugdigheid, schoonheid en afwisseling. En een streven naar ongelimiteerde erotische mogelijkheden. 
In de praktijk betekende dat lange tijd (en nog steeds?) dat rijke en machtige mannen hun leven inrichtten volgens hun diepste wensen en in Istanbul zijn daar nog de restanten van te zien. Aan de oever van de Bosporus, in het Topkapi paleis, huisde de sultan van het Ottomaanse rijk die over 1.600 maagden beschikte. 
Het boek van Bernstein gebruikt de term ‘het Oosten’ in de ruime zin des woords, van Algerije en Marokko via Turkije en Irak tot aan Vietnam, China en de Philippijnen. En als we de NYT moeten geloven, is dit werk niet alleen zeer goed geresearched, maar bovendien rijkelijk geillustreerd. 
Om met een oud-collega te spreken: ‘Het zal zijn weg naar de lezer ongetwijfeld vinden.’

Bron(nen):   The New York Times