Pesten zorgt voor blijvende schade

Kinderen die worden gepest hebben meer kans op zware psychische en fysieke gezondheidsproblemen in hun latere leven.
Als volwassene hebben ze minder kans om een goede baan vol te houden. Ook vinden ze het lastiger om goede relaties met familie en vrienden te ontwikkelen. Bovendien hebben ze meer kans op obesitas en andere ernstige gezondheidsproblemen. Voor volwassenen die vroeger gepest werden en zelf pestten, zijn de gevolgen het grootst. Zes keer zo vaak kregen ze diabetes, rookten ze en ontwikkelden ze een psychiatrische stoornis. Ook kwamen ze veel vaker in aanraking met de politie.
Dat blijkt uit een nieuwe studie over de langdurige effecten van pesten. Onderzoekers volgden twintig jaar lang meer dan 1400 kinderen tussen de negen en dertien jaar oud. Aan hun ouders werd steeds gevraagd of de kinderen gepest werden of zelf pestten. Er is gecorrigeerd voor allerlei sociale factoren.
30% van de Amerikaanse adolescenten zegt gepest te zijn of zelf te hebben gepest. Lang werd gedacht dat de effecten van pesten van tijdelijke aard zijn en in het volwassen leven geen rol meer spelen. Nu dat wel zo blijkt te zijn, moet er nog meer gedaan worden om pesten tegen te gaan, vinden de onderzoekers.

Bron(nen):   Yahoo      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Rinus Rodenburg

  Hoera voor de onderzoekers, maar waarom hebben ze die kinderen niet geholpen? We weten toch allang dat pesten schade veroorzaakt. Of zijn 100 onderzoeken nog niet genoeg?

  • Genuine_Defector

   We leven in het tijdperk van de zinloze onderzoeken. Stapel was maar één (weliswaar extreem) voorbeeld van de complete onzin van veel onderzoeken. Natuurlijk, er zijn ook zinvolle onderzoeken, maar dat zijn er weinig en die raken ondergesneeuwd door het gigantische totaalaanbod. Ook hier zullen nog minstens 1000 zinloze onderzoekers onderzoek moeten doen, zodat ze kunnen promoveren in hun zinloze studies en daarna heel gewichtig en serieus kunnen uitleggen bij P&W en DWDD hoe zinvol hun zinloze onderzoek is. Vervolgens wordt de politiek eens wakker bij een probleem, waar het volk allang weet van had. Die politiek gaat dan cherrypicken in de enorme berg onderzoeken die inmiddels zijn aangeboden. Vervolgens pikken ze er een onderzoek uit wat (i) binnen het budget valt en (ii) goed scoort bij de burger. Of het ook echt helpt en binnen hun eigen partijprogramma valt, doet er al niet meer toe. Vervolgens mislukt deze poging tot verbetering, want het uitgekozen onderzoek blijkt geStapeld te zijn. Maar dat maakt niet uit, want dan komt er gewoon een nieuw onderzoek. Want de onderzoekenindustrie moet wel werk blijven hebben, zodat de subsidies gerechtvaardigd kunnen blijven. Vervolgens begint de ellende weer van voren af aan, met het enige verschil dat de berg zinloze onderzoeken steeds hoger wordt.

   Dus nee, voorlopig gaat er niets aan gebeuren.
   Maar goed, ben zelf niet gepest en heb ook nooit gepest (en heb het ook nooit helpen voorkomen. Zag het wel gebeuren). Kan er dus weinig zinnigs over zeggen. Een paar gepeste jongens van vroeger zijn inderdaad niet goed terecht gekomen. Maar die hadden het ook erg zwaar. Vervelend. Met de pesters zelf trouwens, de grootste althans, de echte bullebakken, is het ook niet goed gekomen. Aan de drugs of crimineel. Sommigen zijn zelfs voor een tijdje in de bak beland. Ach, ik blijf ver weg van zulke lui. Die groeiden blijkbaar toch op voor galg en rad. Kansloos vanaf zeer jonge leeftijd. Dat kun je dus toch al erg vroeg zien in sommige gevallen.

   (in antwoord op Rinus Rodenburg)
 2. tomas

  Tomas
  Ik ben vroeger ook +- 4 jaar lang gepest.
  Ik heb rood haar en daar werd ik voor uitgescholden, mijn fiets kapot gemaakt (stiekem toen ik binnen in de les was). Ook is mijn rugzak +- 3 keer gestolen, met boeken en al. En hebben ze werkstukken die ik gemaakt had vernield.
  Ook vaak genoeg zijden de leerlingen rooie jij moet gewoon dood raare rooie stink aap. Als je dat vaak naar je hoofd krijgt je moet DOOD dan wil je ook na een tijdje gewoon wel dood. Heb er vaak aan gedacht om mezelf dood te maken. Dan had ik tenminste rust. Ben 1 keer naar de directeur gegaan, die haalde toen 1 pester uit de klas en zij even 2 min. kort iets en het was alweer klaar. Maar toen werd ik de volgende dag door 7 man in mekaar gerost.
  Elke dag was weer een hel op school. Leerkrachten deden niks. Jah even een waarschuwing zo van foei niet doen. En dan ging het pesten 1 min. later gewoon keihard door. Nu 10 jaar later heb ik soms nachtmerries ervan. word zwetend wakker. En voel me dan de hele dag enorm naar. (haat gevoelens enz..)
  Dus stop met pesten want je maakt levens kapot!!

Reacties niet toegestaan