Wielrenners moeten het zelf doen

Tijdens de Tour de France zal op twee wedstrijddagen geen radiocontact bestaan tussen de wielrenners en de ploegleiding. Gisteren, tijdens het Franse kampioenschap op de weg, bestond evenmin de mogelijkheid voor deelnemers om via hun 'oortje' met de ploegleider te overleggen. 
Rijden met een oortje is in gang gezet door Lance Armstrong in de jaren negentig. Armstrong was een control freak en achtte radiocontact verstandig om tactische zaken met zijn ploegleider in de auto te bespreken. Al snel gingen ook andere wielrenners hiertoe over. 
Vooral voor de minder slimme renners in het peloton - en daar waren er nogal wat van - was deze werkwijze een uitkomst. 'Moeilijke' beslissingen, zoals ontsnappen of in het peloton blijven fietsen, konden ze voortaan overlaten aan hun ploegleiders. Menige wielerliefhebber vond dan ook dat de wedstrijden er zo niet spannender op werden. 
De Tour-organisatie heeft nu besloten in twee etappes, op 14 juli en op 17 juli, bij wijze van experiment de oortjes thuis te laten. Op alle andere dagen kunnen de domme renners weer gewoon doen wat ze wordt ingefluisterd.

Bron(nen):   The New York Times