Korenwolf krijgt concurrent

De Nederlandse korenwolf, een bedreigde diersoort, die jarenlang bouwprojecten in Zuid-Limburg heeft opgehouden omdat die zijn laatste woonoorden zouden verwoesten, heeft concurrentie gekregen van zijn Franse neef. 
De Europese Commissie heeft de Franse regering voor de rechter gedaagd wegens het veronachtzamen van de belangen van de nog slechts sporadisch in de Elzas voorkomende wilde hamster. Als de Franse staat schuldig wordt bevonden, kan de boete oplopen tot 17 miljoen euro, ofwel 68.000 euro voor ieder van de 250 hamsters die nog in de velden rondom Straatsburg zouden voorkomen. 
Na diverse waarschuwingen is de Europese Commissie de Franse laksheid om het bruin-zwart-witte diertje adequaat te beschermen meer dan zat. Pogingen van de Fransen om de boeren er met subsidies toe aan te zetten om in plaats van maïs weer tarwe te gaan verbouwen, hebben niets opgeleverd. Wat kunnen ze nu nog doen? Overal tredmolentjes voor de hamsters neerzetten? 
Volgens de voorzitter van de actiegroep die de zaak aan het rollen heeft gebracht, moet het gebied waarin de hamster bescherming geniet worden uitgebreid van 3.490 naar 240.000 hectare. Pas dan kan de hamsterpopulatie weer groeien naar een omvang die groot genoeg is om de soort in stand te houden.

Bron(nen):   The Independent on Sunday