In memoriam: de betonkoning

Wie kent ze niet, de grote bolle daken (driehoekig) van beton die als een tent boven het pompstation langs de snelweg staan?
Op reis in West Europese landen (Duitsland, Zwitserland, Frankrijk) heb je soms het geluk dat je staat te tanken onder een dergelijke overkapping.
De Neue Zürcher Zeitung bericht vandaag dat de architect van deze mooie staketsels, Heinz Isler, is overleden – 82 jaar oud. Isler was een Zwitserse ingenieur en genoot grote faam als bedenker van dit soort daken.
Samen met enkele collega’s bevat hun catalogus van dergelijke bouwwerken 1.400 items: dik, dun, van beton, van gewapend beton, van kunststof, vlak, geribbeld. Honderden garages (tankstations) en fabriekshallen met een dergelijke bedekking zijn her en der in Europa te vinden.
Het beroemdste voorbeeld van deze elegante dakbedekking is ongetwijfeld het Olympisch Stadion in München, stammend uit 1967. Misschien wel zijn mooiste overkappingen staat bij de Raststätte Deitingen Süd, in Zwitserland aan de A1, stammend uit 1968.
Niet vergeten als u deze zomer door Zwitserland reist, stoppen bij Deitingen Süd (tussen Bazel en Bern) en naar boven kijken terwijl u staat te tanken.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung