De grote meneren van de Tour

Samenleving
door Admin
zaterdag, 04 juli 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vandaag begint dan eindelijk de Tour de France die net als de eerder dit jaar verreden Giro d’Italia spectaculair belooft te worden. Vanaf de eerste dag.
De beste ploeg, Astana, heeft ook de grootste problemen. In zekere zin luxe-problemen, maar luxe-probemen zijn ook problemen.
Normaal gesproken heeft een ploeg een kopman die helpers tot zijn beschikking heeft. Bij Astana heeft kopman en favoriet Alberto Contador niet zozeer helpers alswel concurrenten die ook een gooi zullen doen naar het podium. Allereerst is daar zijn kwelgeest Lance Armstrong, maar ook de Amerikaanse veteraan Levi Leipheimer mag niet worden uitgevlakt. Allemaal ‘grote meneren van de Tour de France,’ om met Mart Smeets te spreken.
Bij Astana gaat iedere dag iets geks gebeuren, dat is nu al te voorzien; hele kleine gebeurtenissen met hele grote gevolgen. Hoe kleine gebeurtenissen grote gevolgen krijgen? Dat gaat bijna vanzelf als er tientallen camera’s en honderden journalisten bovenop zitten. Het probleem van dag 1? Wie moet het shirt met het belangrijkste nummer krijgen: Contador of Armstrong? Ik doe het alfabetisch, dacht ploegleider Bruyneel, maar dat kon blijkbaar niet. Dan toch maar de jonge Spanjaard, want die boekte de afgelopen tijd de meeste successen. Contador vertrekt dus in shirt nummer 21.
De ploegleider bezweert dat hij een team opbouwde rondom Contador, want die won immers in korte tijd de Tour, de Ronde van Spanje en de Giro. Klinkt plausibel, maar het kan niet zo zijn dat Armstrong hiermee instemt. Want Armstrong is een hele grote meneer van de Tour de France, om Mart Smeets te parafraseren.
The New York Times haalt nog even de ‘ploeggenoten’ Bernard Hinault en Greg LeMond in herinnering. In 1986 zou de Fransman in dienst van de Amerikaan rijden, want eerdere jaren had LeMond hetzelfde voor hem gedaan en dat had tot winst geleid. Maar wat bleek toen de Tour van 1986 van start ging? Hinault was net zo onbetrouwbaar als hij er uit zag, en LeMond mocht het helemaal alleen opknappen. Dat hij desondanks won, was groots.
Er is geen enkele reden om te denken dat Armstrong anders in elkaar zit dan Hinault. We gaan het allemaal zien de komende weken, de verrassingen zullen legio zijn en de uitkomst ongewis. Want, om Mart Smeets nog een keer aan te halen, “Parijs is nog ver.”